Když vám z vinohradů všech světových stran lijí víno do sklenice

Když vám z vinohradů všech světových stran lijí víno do sklenice

Redakce Redakce foto: VisitChef.com

Stojíte uprostřed malého údolí a na kteroukoli světovou stranu se podíváte, svažují se směrem k vám vinice. Sluníčko svítí do očí, v ruce držíte skleničku skvělého suchého bílého vína a jediné, co vám ten pohled skutečně narušuje, je malý zámeček z 15. století. Narušuje?!?!

Prostě si tu stojí. Nevelká budova chráněná památkáři je hlavní dominantou slovinského vinařství Zlati Grič. Uvnitř naleznete tři prostorné apartmány s luxusním výhledem do okolí a především na supermoderní vinařství. Je září, všude kolem to voní sklizní a lisovanou šťávou z hroznů. Bezpochyby jedinečná krajina.

Kontrastně k zámečku vyznívá jeden z nejmodernějších vinných sklepů široko daleko. Je zasazený do kopce, pokrytý zelení, shora vidíte jenom několik málo prvků rozsáhlé budovy. Uvnitř využívá vinařství rozlohy 3 500 m2. Zbytek komplexu je skvěle sloučený s okolní krajinou. Moderní architektonické řešení se tu hodně povedlo.

Můžete se tu dobře najíst, můžete se tu ubytovat, můžete hrát golf na privátním devítijamkovém hřišti pro náročné a samozřejmě degustovat vína. 90 % z celkové roční produkce 1,3 milionu litrů jsou bílá vína, zbytek doplňuje lehká Modrá Frankovka a růžové víno, jednoduše nazvané Rosé Zlati Grič. Vína rozdělují do edic, mladší White label a Black label, která si na zákazníka počkají ve vinařství déle, a to třeba na dubovém sudu. Klidně ve verzi Magnum.

Samozřejmě je tu možnost zakoupit si vína s sebou za hodně dobrou cenu. Ale před tím tasting, ať se můžete správně rozhodnout.

Začněme šumivým vínem Penina z odrůdy Pinot Blanc. Tento Brut nature má zbytkový cukr 7 g/l. Vyrobeno champagne metodou po půl roce zrání jde do láhví, kde leží minimálně tři roky na kalech. Jistě je to víno vhodné jako aperitiv, ale rozhodně zvládne i větší výzvy u snoubení s pokrmy.

Stejně jako všude jinde je i ve Slovinsku růžové víno dost populární, a když jej vinařství v přijatelné formě připraví jako šumivé… Takové je Penina Brut Rosé. Svěží, malinko nasládlé, v chuti i na nose mnohem více ovoce, než u prvního vzorku. Díky teroáru jemný dotek minerality, plus klasická champagne metoda výroby z něj dělá adekvátního partnera všem vzorkům dnešní degustace.

Pinot Gris aneb Sivi Pinot je další zajímavostí vinařství Zlati Grič. Sytě žlutá Šedá Rulanda totiž prochází 12hodinovou macerací za studena, při níž se ze slupek hroznů vedle aromatických látek dostávají do budoucího vína také barviva. Kvašení probíhá při nižší teplotě a hroznová šťáva, vylisovaná pouze z ručně sbíraných hroznů, dodává tomuto specifickému vínu otevřenou, ovocitou vůni. Mezi kyselinami a cukry byl příjemný balanc. Parádně pitelné a svěží víno třeba k mořským plodům nebo rybě z grilu.

O kus elegantnější byl následující Sauvignon, ročník 2020. Také o poznání aromatičtější. Teroár jižního okraje pohoří Pohorje (křída) mu propůjčuje minerální tóny, doplněné v chuti o náznaky bylin a ovoce. Svěží, živé víno nám ve vinařství doporučili především ke chřestu a všeobecně k bezmasým pokrmům.

Plné, šťavnaté, elegantní, vyvážené, svěží a samozřejmě i skvěle pitelné je cuvée Konjičan + Sauvignon, u kterého právě odrůda Sauvignon dělá 50 % tohoto cuvée. Dalšími čtyřmi zástupci jsou odrůdy Ryzlink vlašský, Müller Thurgau, Rulandské bílé a Ryzlink rýnský. Vůně, květinová a ovocná, zůstává konzistentní ještě dlouho po doušku a příjemně dotváří charakter vína. Ke grilovaným sýrům nebo salátům někde na terase to může být ideální parťák.

Ať už pak pokračujete dál Rýnským Ryzlinkem nebo Tramínem, je to cesta navýsost příjemná, ničím nerušená, a to včetně nadbytečných aditiv, které ve víně v podstatě nenajdete. U každého vína se patřičně podepisuje konkrétní odrůda, ve většině případů i teroár. „Naším základním přístupem k výrobě vína je zachování chuti a vůně hroznů s co nejmenšími technologickými opatřeními,“ říká u degustace naše průvodkyně.  Sedíme s ní v prosklené moderní budově vinařství, podzimní sluníčko nám svítí do sklenic, víno to světlo láme a na stole dělá světelné obrazce. Zvažujeme… Ne, už je rozhodnuto. Jdeme něco dobrého ochutnat také do místní restaurace. Prý tam vaří srdcem.

Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...
Lukáš Nevyjel vaří českou kuchyni. Rozhodně ale ne v podobě svíčkové s knedlíkem. V jeho pokrmech najdete častěji chuť nebo emoci, kterou možná dobře znáte z dětství. Používá totiž výhradně české...
Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...
Jedna z nejlepších slovenských restaurací s adresou přímo v srdci velehor twistuje tradiční místní suroviny do jídel evropské úrovně. Podnik Franz Josef a jeho degustační menu jsou rozhodně důvodem...
Pod vedením stále výraznějšího šéfkuchaře Jana Knedly se finediningový koncept ve Vysokém Újezdu dostal velmi rychle mezi české gastronomické stálice. V komorním prostředí tu servírují pokrmy, které...