Muzeum špeku

Muzeum špeku

Michal Günsberger Michal Günsberger foto: Archiv redakce a společnosti

Někdo má rád vdolky, jiný zase holky. V tomto případě se ovšem ani jedno nevylučuje, v kombinaci se špekem se může dokonce jednat o pikantní souhru. Ale to už necháme na vaší fantazii. Následující pojednání bude o věhlasné italské prodejně uzenin.

Jedna z deseti poboček společnosti Tito Speck se nachází ve městě Bruneck, což je okresní město - centrum lyžařské oblasti Val di Fiemme. Tato prodejna stojí opravdu za návštěvu, neboť právě v ní se nachází muzeum špeku se svou malou, ale krásnou sklepní expozicí. V ostatních prodejnách rodinného uzenářství je také k dispozici celý sortiment (ten lze ostatně zakoupit i v běžných obchodech), ale zážitková část už jim chybí.

Prodejna je situována na hlavní pěší zóně městečka nedaleko náměstí s informačním centrem, na turistické trase mířící na místní hrad (postaven léta páně 1250), ve kterém naleznete zajímavou expozici světoznámého horolezce R. Messnera – MMM Ripa.

Samotná prodejna je rájem pro každého gurmeta. Hned u vchodu je jasné, že zde budou v provozu (čti v pozoru) všechny vaše smysly. Nepřeberné množství špeků, uzených a sušených šunek z divočáka a hlavně zvěřiny se na vás směje z vkusně aranžovaných pultů, chladících vitrín a dřevěných bedýnek. V nabídce nechybí ani místní sýry, domácí těstoviny, sušené houby, koření, oleje, džemy a bylinky. Vaší pozornosti by neměla uniknout nabídka ochucených rýží na to pravé risotto.  

V chlazené části můžete koupit místní špekové nebo jinak ochucené knedlíky, redukce a jiné polotovary pro přípravu té pravé hostiny. Především v sekci sýrů se můžete opravdu vyřádit, mnoho druhů je na váhu a s ochotou vám ukrojí i malou porci. V našem případě se to nepodařilo, vyzrálý sýr typu Pecorino s lanýži jsme zakoupili ve větším než malém množství. Ostatně, stejně jsme dopadli s dančí uzenou svíčkovou a salsicciou z divočáka.

A právě u tohoto sortimentu je třeba se zastavit, sestoupit o patro níž a zhluboka se nadechnout. Ten nádech budete určitě potřebovat, protože až vstoupíte do místnosti, která vyvolává dojem prehistorické zrající komory, a nad hlavou uvidíte velké množství vepřových kýt, budete nejen trpět nedostatkem vzduchu, ale i nedostatkem příborů.

Velmi vkusně zpracované mini-muzeum vám interaktivní formou představí technologické postupy a historii zpracování uzeného špeku, tak jak se to zde dělá již po staletí. V muzeu se dá objednat nejen řízená degustace špeku nebo šunky, ale také komentovaná prohlídka. Musíte se ovšem objednat předem. Jinak je vstup do muzea zdarma.

Samotná sušená šunka se vyrábí z lokálních vepřů (pastevní chov je samozřejmostí) a každá kýta zraje minimálně 7 měsíců. Nakládání do soli, pepře, bobkového listu, rozmarýnu a jalovce se provádí ručně, stejně jako všechno při zpracování této lahůdky. Kromě vepřového je v nabídce velký podíl zvěřinových výrobků, především svíčková z jelena a panenka z divočáka. Nechybí ale ani čerstvé uzeniny, často doplněné lanýži nebo místními bylinkami a kořením.

Budova, ve které se prodejna nachází, není velká a s několika málo patry by byla ideální jako malý hotel. Nejeden host by jistě ocenil, že jeho povlečení voní po uzené šunce místo mýdlového aroma, a že celou koupelnou prostupuje zemitá vůně larda … docela dobrý podnikatelský záměr … tak snad to někoho napadne.

Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...
Lukáš Nevyjel vaří českou kuchyni. Rozhodně ale ne v podobě svíčkové s knedlíkem. V jeho pokrmech najdete častěji chuť nebo emoci, kterou možná dobře znáte z dětství. Používá totiž výhradně české...
Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...