Hanwoo: Jihokorejské Wagyu rozhodně stojí za vaši pozornost!

Hanwoo: Jihokorejské Wagyu rozhodně stojí za vaši pozornost!

Bruce Palling Bruce Palling foto: se svolením FT.com

Hovězí Hanwoo je považováno za nejluxusnější maso z nabídky, ale přestože je v Jižní Koreji velmi populární, je za hranicemi velmi málo známé. Po vypuknutí slintavky a kulhavky před deseti lety bylo zakázáno vyvážet maso z Jižní Koreje s výjimkou Hongkongu, a tak se export prakticky zastavil. A mezitím jihokorejské hovězí upozadil konkurent z Kobe, který je v Japonsku nejuznávanějším masem Wagyu.

Hanwoo je v Jižní Koreji seriózní záležitost! Krávy Hanwoo jsou poměrně malá zvířata, která obývají Koreu již několik tisíc let. Původně se používaly jako tažná zvířata a teprve od 60. let 20. století s rostoucím blahobytem Jižní Koreje začala být považována za delikatesu. Zřejmě už neměly koho a co táhnout. Stejně jako u Wagyu je tajemstvím chuti Hanwoo rozsah mramorování neboli vláken tuku, která protkávají maso. Toho se dosahuje stravou s vysokým obsahem různých obilovin a kukuřice namísto trávy, s přidanými přísadami jako pivo a v některých případech fermentované borové jehličí.

Majang, masné krámy na asijský způsob

Většina hovězího Hanwoo se prodává na proslulém soulském trhu Majang, který se skládá z 3 000 obchodů a stánků, a je jedním z největších masných trhů v Asii. Vedle desítek jednoduchých restaurací a stánků jsou zde také možnosti nákupu čerstvého hovězího masa a následného zaplacení malého poplatku za pronájem místa na grilování, kde si vybraný steak můžete připravit podle vlastních požadavků. A pozor! Místní řezníci obvykle při bourání rozlišují 120 různých partií, které sahají od svíčkové až po ty nejposlednější části oháňky.

Born & Bred

Nebo můžete zvolit méně dobrodružnou variantu a vydat se do místní vyhlášené restaurace Born & Bred, kterou vlastní řezník druhé generace Jung Sang-won, a která nabízí hluboký exkurz do tajů hovězího masa Hanwoo.

Se svým černým designem a měděnými prvky vypadá podnik Born & Bred spíše jako prodejna luxusního zboží než restaurace. V přízemí je vystaveno maso, zatímco v horních patrech jsou prezentovány skromnější pokrmy. Hlavní dění se odehrává dole v suterénu, kde se menu a atmosféra ještě více zintenzivňují. Místnost je zde rozdělena na dva půlkruhové pulty pro deset zákazníků, které jsou odděleny přepážkou, aby si každá strana mohla užít soukromí. Jung Sang-won sedí na plošině uprostřed před třemi grily se žhavým dřevěným uhlím z dubů, které se těží ve vnitrozemí Jižní Koreje. Hanwoo omakasi může začít!

Čtrnáctichodová exkurze od hlavy až k ocasu

Následuje exkurze o 14 chodech - tedy různých řezů a kvalit Hanwoo masa. Kousky syrového masa barvy červené papriky na bramboráku s kaviárem jsou pro začátek výborou volbou. Nechybí ani tři tlusté trojúhelníky Chateaubriandu se syrovými plátky houby Songyi, místní verze našeho hřibu obecného. Obratně vytvarované do deseti obdélníků se na několik desítek vteřin položí na gril nad dřevěné uhlí, což masu propůjčí lahodnou kouřovost s přetrvávající sladkostí, která pochází z tukového žilkování.

V další části degustace se k překvapení všech stolovníků odhrne nedaleká opona a po kolejnici připlouvá celé hrudí ve visu. Čtvrté a páté žebro je odstraněno pomocí nože - „To jsou ty nejlepší partie," říká Jung Sang-won - a pak se objeví jednotlivé kusy, které se konzumují, některé syrové a jiné tepelně upravené, s plátky černého lanýže nebo marinádami.

Hanwoo vs. Wagyu

Celkově je struktura a hustota různých kusů hovězího masa robustnější a intenzivnější než u Wagyu, ale není o nic horší nebo lepší. Nemá krémovou strukturu jako Wagyu, které připomíná foie gras - některé kusy chutnají jako intenzivně ochucená houba. Možná je to podobné, jako kdybychom se snažili srovnávat nejlepší anglické šumivé víno se šampaňským Grand Cru - obě jsou vynikajícími příklady terroir a odrůd hroznů, s téměř totožnými složkami, ale znatelně se liší. Korejský systém třídění hovězího masa má pět úrovní a je založen na barvě masa, barvě tuku, zralosti masa, struktuře a samozřejmě mramorování. Systém třídění od nejvyššího po nejnižší stupeň je: 1++, 1+, 1, 2 a 3.

Vzhledem k tomu, že se čeká na rozhodnutí o nových vývozních podmínkách, která mají být zveřejněna v květnu tohoto roku, zájem o Hanwoo pomalu roste. Loni v létě Dario Cecchini, toskánský řezník proslulý svou Bisteccou alla Fiorentina, uspořádal několik večeří v Born & Bred, a nyní posílá do restaurace jednoho ze svých řezníků, aby se o mase dozvěděl více. O hovězí Hanwoo je stále větší zájem a Jung Sang-won mezitím sní o otevření první restaurace v Evropě.

Zdroj: ft.com

 

Nádherná Vila Nova de Gaia se vyjímá na kopci naproti centru metropole a funguje přitom od roku 1890 jako Graham's Lodge. Právě zde zraje všechno portské víno. Každá návštěva zrekonstruovaného...
Večeře o samotě se stává běžným zážitkem. To, čemu jsme se dříve vyhýbali, protože prostě bylo divné jít na jídlo sám, je dnes přirozenou volbou lidí, kteří tráví většinu času svého každodenního...
Deset světových destinací, které by měl v následujícím roce navštívit každý gurmán. Které z nich navštívíte právě vy?
Čtyři hodiny vzdálená německá metropole se může stále pochlubit kávovou scénou, kterou bude ta pražská jenom stěží dohánět. Kam si v Berlíně zajít?
Africké přísloví: Ten, kdo jí sám, nemůže diskutovat o chuti jídla s ostatními.
Pláže jako v Karibiku, fantastická kuchyně a skvělé víno. To a ještě mnohem více naleznete v Apulii, prosluněném rovinatém kraji na jihu Itálie.
Kakao, rýže, ovoce, vanilka, káva a samozřejmě cukrová třtina – to jsou nejdůležitější suroviny pocházející z Červeného ostrova, jak je Madagaskar celkem trefně nazýván. Největší z ostrovů Indického...
Nevelký ostrov Mauricius je známý svými plážemi, překrásnou přírodou a také rumem. Ten je oblíbený díky své vysoké kvalitě a jedinečné chuti. Pokud sem plánujete zajet, rozhodně byste neměli...
Tentokrát si to nanejvýš užijeme, přátelé. Zde zaplesají srdce i chuťové buňky gurmána a na své si přijde i výlety zmožené tělo. Bad Ischl, šarmantní, elegantní město, ležící doslova mezi jezery...