Rumy z ostrovů Indického oceánu: ostrov Mauricius

Rumy z ostrovů Indického oceánu: ostrov Mauricius

Ján Chovanec Ján Chovanec foto: se svolením Warehouse #1

Nevelký ostrov Mauricius je známý svými plážemi, překrásnou přírodou a také rumem. Ten je oblíbený díky své vysoké kvalitě a jedinečné chuti. Pokud sem plánujete zajet, rozhodně byste neměli opomenout ochutnat právě místní rum. Umožní vám totiž poznat místní kulturu a tradice.

Mauricius má dlouhou historii výroby rumu. Ta sahá až do 18. století, kdy byl rum produkován přímo na plantážích nebo poblíž plantáží cukrové třtiny. Stejně jako na nedalekém ostrově Réunion i zde mají lví podíl na rumové tradici francouzští kolonialisté. Dodnes se výroba rumu na Mauriciu provádí tradičním způsobem a na jejím začátku je samozřejmě cukrová třtina. Ta je sklizena a rozemleta, aby se z ní dostalo co nejvíce šťávy. Následně se nechá kvasit a pak se destiluje v měděných kotlích. Výsledný destilát se nechá většinou zrát v sudech z dubového dřeva. Právě během zrání v sudech získává rum na Mauriciu svou charakteristickou chuť a aroma. U různých výrobců se ale postup výroby rumu v detailech liší, k tomu se ještě dostaneme.

Tento ostrov je domovem šesti destilérií a zároveň dalších desítek výrobců rumů, kteří rum sice nepálí, ale to jim nebrání produkovat své značky. Nezralé rumy nakupují ve zmíněných palírnách a pak s nimi dále pracují – každý z nich má samozřejmě své vlastní unikátní recepty a techniky výroby. Mezi nejznámější mauricijské značky rumu patří například Green Island, New Grove, Chamarel, Arcane a v neposlední řadě také brand Gold of Mauritius.

Chuťový profil rumů z tohoto ostrova je velmi rozmanitý a vybere si opravdu každý. Mezi nejpopulárnější patří svěží bílý rum, stařený rum zrající běžně v dubových sudech; ten má tmavší barvu a výraznější chuť i aroma než světlý rum. Rumy tohoto typu mají často tóny karamelu, vanilky, oříšků nebo koření, sofistikovanější chuťový profil a jsou často obohaceny o charakteristiky dřeva, které získaly během zrání. Nesmíme zapomenout ani na kořeněné, ale zároveň sladší rumy, ochucené různými kořeními a bylinkami, které dodávají rumu unikátní chuť a aroma. K těmto účelům se na ostrově často používá například skořice, hřebíček, zázvor nebo pomerančová kůra. I zde samozřejmě najdete pomyslný vrchol pyramidy v podobě luxusních, prémiových a limitovaných rumů. Jsou často vyráběny v omezených edicích, zrají 20 i více let. Tyto rumy jsou mezi znalci vysoce ceněné a obvykle slouží jako sběratelské kousky.

Rumová tradice je sexy

Když se zeptáte rumového fajnšmekra proč právě rum z ostrova Mauricius, většinou vám vysype z rukávu několik argumentů. Hlavní je však samotná lokace – Francouzi s oblibou používají výraz terroir, což označuje kombinaci půdy, klimatu, terénu a tradic na daném území. Mikroklima, které vládne v této části Indického oceánu, zajišťuje ve výsledku naprosto odlišný styl rumu, než na který jsme zvyklý u Karibiku. Mauricijský rum je vyráběn z kvalitní cukrové třtiny, která roste v ideálních klimatických podmínkách. To umožňuje výrobcům rumu hned od začátku pracovat s kvalitní základní surovinou, ze které mohou vyrábět rum vysoké kvality. A pracovat v tomto případě znamená opravdu využívat tradiční postupy a techniky výroby, které byly zdokonalovány po mnoho generací.

Dalším faktorem, který přispívá k oblibě mauricijského rumu, je jeho omezenější dostupnost. Některé z tamních destilérek vyrábí rum pouze pro lokální trh a je hodně těžké se k nim dostat. A pak jsou tu také limitované edice, které jsou vyráběny v omezených počtech a jsou určeny pro export. Tyto rumy jsou často vysoce ceněnými sběratelskými kousky a jsou žádané mezi milovníky rumu po celém světě.

Čiré zlato z nevelkého ostrova

A že tento ostrov dokáže skutečně překvapit, rozhodně dokazují rumy pod značkou Gold of Mauritius. Aktuálně za značkou stojí Frederic Bestel, který podnikání převzal po svém otci. Filozofie brandu tkví v tom, že Frederic nakoupí selekci kvalitních rumů z různých místních destilérek, které by se za hranice ostrova třeba jenom stěží dostaly, a podrobí je dalšímu blendování a staření. Výsledkem jsou destiláty plné charakteru a velmi příjemných tónů čokolády, vanilky, oříšků…

Gold of Mauritius je známý svým stařením rumů v sudech po jihoafrickém portském víně. Vytváří tak destilát, který odráží mnoho tváří ostrova a jeho bohatou kulturní historii, v níž se prolíná vliv evropských, afrických i asijských kultur.

Do Gold of Mauritius Solera 8 se bezpodmínečně zamilujete, Gold of Mauritius Solera 5 vás ujistí v tom, že máte co do činění s výjimečným rumem, a klasický Gold of Mauritius se může klidně stát vaším parťákem, kdykoli si na dobrý rum vzpomenete. Ten první je sofistikovanější, najdete v něm těžší a plnější tóny čokolády, kávy a ořechů. Druhý, pětiletý, má vyzrálý dřevitý charakter a k čokoládovým tónům přidá i vzpomínku na ořechy a slad. Základní řada Gold of Mauritius vás odmění vyvážeností, jemností, hedvábnými a lehkými tóny dubu, sladu a pražených oříšků. Gold of Mauritius je rozhodně značkou rumů, které rumaři představí ostrov a jeho chutě v plné kráse.

A když už jsme u této značky – máme pro vás velké překvapení. Před několika málo týdny totiž Prahu osobně navštívil Frederic Bestel. Ano, ten Frederic, který se pod rumy Gold of Mauritius podepisuje. A my jsme měli možnost si s ním osobně promluvit. Rozhovor s ním vám brzy přineseme.

Třešňové dřevo a banánový macerát

Teď se pojďme se podívat na rumy vyráběné pod značkou Arcane. Tento název je odvozen od "Art of cane", neboli umění třtiny. Výrobci tohoto destilátu vzdávají této "rodinné DNA" opravdu hold a zakládají si především na destilaci čisté šťávy z prvotřídní cukrové třtiny. Díky tomu můžou "vychytávat" drobné nuance, které třtina prostřednictvím šťávy přenese do destilátu. Díky jejich umění si tak můžeme vychutnat například Arcane Dellicatisime, což je pro některé z nás dokonce až svůdný rum s neuvěřitelnou vůní. K ní přidejte kořeněné tóny pepře a získáte jeden z těch destlilátů, které charakterizují rumy z Mauricia. A pak tu máme ještě třeba Arcane Flamboyanc, což je hodně luxusní prémiový rum, který dozrával 12 až 18 měsíců v sudech vyrobených ze dřeva divoké třešně. Ta už i tak komplexnímu rumu dodala překvapivé elegantní ovocné chutě. Jde o edici single cask, tzn. rumy nebyly před lahvováním blendovány a obsah se tak může mírně lišit sud od sudu. Vyrobeno bylo jen 17 sudů, tedy přibližně 6 900 lahví. Na lahvi je uvedeno číslo sudu, ze kterého rum pochází i číslo lahve z daného sudu. To jsou právě ty omezené počty lahví, o kterých byla řeč.

Pak je tu ale ještě specifická kategorie rumů, která má domov na ostrovech u pobřeží jižní Afriky, a která se jinde ve světě hledá jen s obtížemi. Jde o tzv. rumy Arrangé, kam spadají neméně zajímavé kousky. Jedná se o navýsost lahodné spojení delikátního rumu z ostrova Mauricius a tropického ovoce, jež je pro tento ostrov typické. Tento exotický elixír je ideální vychlazený či na ledu, jako aperitiv či digestiv. Můžete tak mít ve skleničce třeba Arcane Arrangé Banane Flambée, Arcane Arrangé Vanilles des Îles nebo například Arcane Arrangé Ananas Rôti. Dle názvu vždy lehce zjistíte, jaké ovoce se v prvotřídním rumu macerovalo. A neprohloupíte, ani pokud hledáte sladší ovocné likéry na bázi rumu s absolutně delikátní chutí. Vychutnáte si je samotné, ale využití najdou také v kuchyni či přímo u konkrétních pokrmů, včetně dezertů.

Tour do historie i do rozmanitosti chutí

Destilérka La Rhumerie de Chamarel vypadá krásně už při pohledu zvenku. Obklopena nádhernou mauricijskou přírodou je jednou z mála, které ještě stále pěstují vlastní cukrovou třtinu. Ta je pečlivě vybírána a pěstována výhradně pro výrobu rumů Chamarel. A právě v tom spočívá první tajemství jejich kvality. Sklizeň se provádí ručně a trvá od července do prosince. Masterblendeři tím pádem znají třtinu dokonale a mohou vybrat ty nejlepší části pro své bílé i stařené rumy. Čerstvě sklizená cukrová třtina se do 4 hodin převeze do palírny, čímž se zachová její čerstvost a vůně.

Až na Mauricius zavítáte, nenechte si rozhodně ujít prohlídky, které tato destilérka v jihozápadní části ostrova nabízí. Bude to stát za to. Firma dokonce otevřela i vlastní restauraci L'Alchimiste, kam si můžete zajít především na obědy a po domluvě i na exkluzivní večeře.

Chamarel se může pyšnit rumovými likéry z prvotřídních rumů, od mandarinky až po vanilku, rozhodně stojí za ochutnání kořeněné rumy, špičkové jsou bílé, například Chamarel Premium Rum White, vyhledávaný pro svou charakteristickou výjimečnou vůní a dlouhým závěr, nebo Chamarel Double Destilled, který se destiluje v malých měděných destilačních přístrojích stejnou metodou jako koňak, což je dalším kouzlem výroby rumů na Mauriciu.

Vychutnáme si je a příště vyrazíme zase o kus dál. Nejsme totiž ani náhodou u konce. I příště pocestujeme po ostrovech a objevíme další rumová zákoutí Indického oceánu. Sledujte nás a užijte si s námi rumy z této nezvyklé oblasti.

Nádherná Vila Nova de Gaia se vyjímá na kopci naproti centru metropole a funguje přitom od roku 1890 jako Graham's Lodge. Právě zde zraje všechno portské víno. Každá návštěva zrekonstruovaného...
Večeře o samotě se stává běžným zážitkem. To, čemu jsme se dříve vyhýbali, protože prostě bylo divné jít na jídlo sám, je dnes přirozenou volbou lidí, kteří tráví většinu času svého každodenního...
Deset světových destinací, které by měl v následujícím roce navštívit každý gurmán. Které z nich navštívíte právě vy?
Čtyři hodiny vzdálená německá metropole se může stále pochlubit kávovou scénou, kterou bude ta pražská jenom stěží dohánět. Kam si v Berlíně zajít?
Africké přísloví: Ten, kdo jí sám, nemůže diskutovat o chuti jídla s ostatními.
Pláže jako v Karibiku, fantastická kuchyně a skvělé víno. To a ještě mnohem více naleznete v Apulii, prosluněném rovinatém kraji na jihu Itálie.
Kakao, rýže, ovoce, vanilka, káva a samozřejmě cukrová třtina – to jsou nejdůležitější suroviny pocházející z Červeného ostrova, jak je Madagaskar celkem trefně nazýván. Největší z ostrovů Indického...
Nevelký ostrov Mauricius je známý svými plážemi, překrásnou přírodou a také rumem. Ten je oblíbený díky své vysoké kvalitě a jedinečné chuti. Pokud sem plánujete zajet, rozhodně byste neměli...
Tentokrát si to nanejvýš užijeme, přátelé. Zde zaplesají srdce i chuťové buňky gurmána a na své si přijde i výlety zmožené tělo. Bad Ischl, šarmantní, elegantní město, ležící doslova mezi jezery...