Rumy z ostrovů Indického oceánu. Aneb není všechno jenom Karibik

Rumy z ostrovů Indického oceánu. Aneb není všechno jenom Karibik

Redakce Redakce foto: se svolením Ultra Premium Brands

Celosvětovému rumovému trendu sice zatím velí něco jiného, ale pravý milovník rumů ví, že objevovat nové styly a značky je jedním z nepsaných rumařských zákonů. Vydáváme se proto na ostrovy Indického oceánu. A přátelé – rumy Madagaskaru, Réunionu i podobně velkého území ostrova Mauricius vás definitivně dostanou.

Stále více oblíbené rumy se na těchto ostrovech často vyrábí přímo z čerstvé šťávy cukrové třtiny, mají sušší chuť a jsou skvělou alternativou ke sladkým rumům španělského typu.

Ostrov Réunion

Pokud na tento malý ostrov zavítáte, rozhodně budete mít dříve či později příležitost ochutnat rum, nebo si dát drink, který bude místní destilát obsahovat. O to tu přece jde. Ostrov Réunion leží západně od Mauricia, je zámořský departement a zároveň zámořský region Francie, a tudíž je jednou z nejvzdálenějších oblastí Evropské unie – letíte sem vnitrostátní francouzskou linkou a platit budete eurem. Navzdory velikosti ostrova se zde vyrábí hned několik druhů rumů, které jsou velmi oblíbené mezi místními i turisty a stále více si hledají cestu i mezi rumové znalce.

Stejně jako cukrová třtina je i výroba rumu na tomto ostrově úzce spjata s francouzskou kolonizací. První destilační kotle, používané k destilaci šťávy z cukrové třtiny za účelem získání rumu, byly na tomto ostrově představeny v roce 1704. Téměř o století později, v roce 1815, postavil Charles Desbassayns v oblasti Chaudron nejmodernější mlýn na cukrovou třtinu na ostrově a od té doby obyvatelé vyrábějí rum z vedlejšího produktu místního cukrovarnictví – melasy.

Samotný rum se na ostrově Réunion vyrábí buď destilací šťávy z cukrové třtiny, čímž se získává agricole (zemědělský) rum, nebo destilací zkvašené melasy. Tímto způsobem se tu získává takzvaný průmyslový rum. Produkt pak mohou výrobci stařit v dubových sudech, čímž se získá rum zlatavé barvy. Druhou variantou je nechat rum ležet tři měsíce v nerezových tancích, čímž se získává bílý rum. Před stáčením do lahví se destilát ředí vodou, aby se producent dostal na požadovaný obsah alkoholu.

Unikátní trojice lihovarů na Réunionu

V současné době jsou na ostrově Réunion v provozu pouze tři palírny rumu – Savanna, Rivière du Mat a rodinná destilerie Isautier ležící na jihu ostrova. Na severu ostrova, v těsné blízkosti cukrovaru Bois-Rouge se nachází destilerie Savanna, která sem byla přestěhována v roce 1992 ze západního pobřeží a dnes vyrábí stejnojmenný rum. Ten je vyráběn z cukrové třtiny a zraje v soudcích z dubového dřeva. Rum Savanna je známý svým kořeněným aroma a skvělými exotickými chutěmi.
Isautier destilerie se nachází v oblasti Saint-Pierre a díky založení v roce 1845 jde o nejstarší rodinnou destilerii na ostrově. Rum tu je vyráběn z melasy a rovněž zraje v soudcích z dubového dřeva. Isautier je známý svou jemností a ovocnými chutěmi.
Rivière du Mât, poslední z této trojice, se vyrábí v oblasti Saint-Benoît, a to z melasy z plantáží cukrové třtiny, která roste na sopečné půdě. V kombinaci s čistými vodami východních řek přinese tato melasa do fáze kvašení a destilace zvláštní aromatické tóny. Rivière du Mât je známý především svou vyvážeností a intenzivními chutěmi.

Pokud už na ostrov Réunion vycestujete, možnost tyto palírny navštívit vás zřejmě nemine, protože často pořádají prohlídky svých továren, kde se dozvíte vše o historii a způsobech výroby rumu. Na ostrově Réunion se nachází také muzeum věnované rumu - La Saga du Rhum.

Rum se na ostrově Reunion konzumuje několika způsoby: může se pít v čistém nezměněném stavu, nebo se může míchat do koktejlů, jako jsou TI-Punch, Cuba Libre, Daiquiris, Pina-Coladas nebo Mojito. Réunion se stejně jako všechny okolní ostrovy může pyšnit i výrobou rumu nazývaného Rhum Arrangé, kdy se ovoce, rostliny, koření a bylinky nechají v rumu před jeho konzumací nějakou dobu macerovat. Jde o velmi populární pití, především mezi lidmi, kteří s rumem teprve začínají a vyhledávají sladší chutě.

Ostrov Mauricius

Ne tak slavný jako ten z Karibiku, ale stejně dobrý a stále více rumovými odborníky uznávaný – takový je rum z tohoto ostrova. Tento skvělý, suchý a přitom mnohokrát až hedvábný rum měl ke svým fanouškům hodně těžkou cestu. Na Mauriciu totiž staletí dávali více přednost obchodu s cukrem než s rumem. Rafinovaný cukr jednoduše přinášel větší zisky. Dlouho, velmi dlouho byl rum pro místní okrajovou záležitostí a bylo možné jej produkovat pouze z melasy. Až v roce 2006 nastal zlom, kdy místní vláda povolila používat jako vstupní surovinu k výrobě rumů i čerstvou šťávu z cukrové třtiny. A bylo to. Zrušení zákazu umožnilo výrobu agricole rumů, přivedlo nové hráče a povzbudilo starší provozy k diverzifikaci.

Na Mauriciu roste dvanáct druhů cukrové třtiny, ale na výrobu rumu se používají dva – žlutá a červená. Barva se vztahuje ke stonku, který je viditelný až po odstranění zelených listů. Sklízet třtinu je namáhavá práce. Terén mnohokrát neumožňuje mechanizovanou sklizeň, a tak stonky sekají muži a nosí svazky na ramenou do sběrných míst, odkud se třtina vozí do lihovarů. Proces výroby zmíněného agricole rumu vyžaduje co nejrychlejší destilaci šťávy po jejím vylisování z třtiny. Proto je ideální zařízení umístit uprostřed plantáže, s káděmi hned vedle mlecích strojů. Je to tak například v palírně La Rhumerie de Chamarel, kde je vše navrženo tak, aby tento proces mohli vidět i návštěvníci, které zajímá výroba rumu. A navíc mají samozřejmě šanci tento rum Chamarel i na místě ochutnat. Hotový nápoj je jemnější než tradiční melasový rum a také dražší.

Mimo Chamarel nás na tomto ostrově zajímá produkce destilerie Grays, skvělé rumy Arcane a v neposlední řadě i Gold of Mauritius. Jak sám název napovídá, jedná se o velmi zajímavou selekci. Frederic Bestel - hlavní tvář, master blender a majitel značky Gold of Mauritius vybírá a kupuje kvalitní stařené rumy od několika místních výrobců, ty následně míchá a ukládá do sudů k dalšímu zrání. K tomu preferuje sudy po fortifikovaném vínu z Jihoafrické republiky. Tímto způsobem vytváří destilát, který odráží mnoho tváří ostrova a jeho bohatou kulturní historii, ve které se prolíná vliv evropských, afrických i asijských kultur.

Rumy Arcane dostanou snad každého milovníka kvalitních rumů svým květinovým aroma. Jelikož název Arcane vznikl ze spojení ,,art of cane,“ neboli ,,umění třtiny“, má tato značka ambici obsáhnout snad všechny nuance této plodiny. Chuťové profily rumů v jednotlivých lahvích obsahují široké portfolio od těch nejjemnějších až po ty nejaromatičtější vůně a chutě. Díky této značce můžete mít rumy od typických kořeněných a pikantních tónů, až po například bílé lahodné rumy, které se perfektně hodí do koktejlů, ovšem pořád obstojí ve skleničce i samotné, příjemně vychlazené.
Arcane je jeden z nejznámějších producentů již zmíněných tzv. Arrangé rumů, což jsou vlastně likéry na bázi rumu, ve kterých se macerují různé bylinky, ovoce nebo koření – Arcane Arrangé Ananas či Banane Flambée jsou úplně typickými zástupci této netradiční kategorie rumů.

Palírna Grays se nachází v oblasti Pamplemousses na severozápadě ostrova Mauricius. V Domaine de la Villebague v roce 1740 vznikl první cukrovar na ostrově a nedlouho poté, v roce 1742, zde byla postavena i první destilerie. Dnes je Grays tzv. "single estate palírnou", což znamená, že zde probíhá kompletně celý proces výroby, od plantáží cukrové třtiny až po lahvování. Její doménou jsou tři značky rumů.
Rumy Mauricia jsou vyráběné 100% z čerstvé šťávy z cukrové třtiny a jsou pojmenované podle plantáže na severu ostrova. Palírna v roce 2003 představila New Grove jako značku autentických rumů s typicky mauricijským profilem. Poslední značkou jsou rumy Lazy Dodo, pojmenované po legendárním ptáku dodo, který obýval ostrov Mauricius před příchodem námořníků v 18. století. Dodo neboli dronte mauricijský, také známý jako blboun nejapný, neuměl létat, a proto se o něm říkalo, že je líný. I přesto, že je to dnes již vyhynulý druh, zůstává dodo národním symbolem ostrova Mauricius a je součástí státního znaku. 

Ostrov Madagaskar

Největšímu ze tří našich rumových ostrovů se přezdívá též Červený ostrov, a to kvůli barvě jeho půdy. Díky tropickému podnebí a rozmanitosti půdy je proslulý pěstováním kávy, kakaa, rýže, liči, vanilky a samozřejmě cukrové třtiny. Rum, který se na Madagaskaru vyrábí v několika místních palírnách, je považován za národní nápoj a nejvíce se tu konzumuje (překvapivě) spolu s pivem.

Nejvýznamnějším a pro nás také nejdůležitější je rum pod značkou Dzama. Pyšní se až 60 procenty celkové rumové produkce Madagaskaru.

Rumy Dzama jsou pomyslnou pupeční šňůrou spojené s ostrovem Nosy-Be, nazývaným též Ostrov parfémů. Dzama rumy jsou ušlechtile obohacovány o vůně Ylang ylang, pepře, hřebíčku nebo vanilky – po rumu hned druhého nejluxusnějšího produktu ostrova. A právě na ostrově Nosy-Be severně od Madagaskaru se pěstuje Ylang-ylang. Rostlina, bez níž se neobejdou parfurméři a dnes ani rumy Dzama.

Pěstování cukrové třtiny a výrobu rumu zavedl na Madagaskaru ve druhé polovině 19. století Francouz Jean Laborde, původem z Gers. Podporován tehdejší královnou přispěl také velkou měrou k celkové industrializaci ostrova. Vedle rozšířené řemeslné výroby toaky, povětšinou málo kvalitní pálenky, se od meziválečného období rozvíjel rumový průmysl, spojený s cukrovarnickým, který byl po určitou dobu významným vývozním artiklem. Palírna Dzamadzar patřící společnosti Vidzar, která rum Dzama vyrábí, v současnosti disponuje zařízením, které bylo v 80. letech důkladně modernizováno. Charakterní, vyzrálé a elegantní rumy jsou přesně tím, co tuto značku proslavilo. I díky značce Dzama se daří rumové poklady ostrovů Indického oceánu stále lépe uvádět do pozornosti a obliby znalců i fanoušků tohoto destilátu.

Rum vyrostl obrovským způsobem, a to i díky produkci z takových míst, jakými jsou Mauricius, Réunion a Madagaskar. Rum je dnes objevitelská záležitost prémiových kvalit. Namísto drsného nápoje pro námořníky se stařený a někdy i infuzovaný destilát balí luxusně, je předmětem velkého byznysu a konzumuje se s větší chutí i hrdostí než kdykoli předtím.

Příště více o rumech z konkrétních ostrovů.

Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...
Lukáš Nevyjel vaří českou kuchyni. Rozhodně ale ne v podobě svíčkové s knedlíkem. V jeho pokrmech najdete častěji chuť nebo emoci, kterou možná dobře znáte z dětství. Používá totiž výhradně české...
Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...