Fenomén Michelin Guide: z 0 na 3 hvězdy během jednoho večera

Fenomén Michelin Guide: z 0 na 3 hvězdy během jednoho večera

Redakce Redakce foto: se svolením restaurace JAN

V gastronomickém světě se jedná o neuvěřitelně senzační skok. Po loňském netrpělivě očekávaném otevření získala nová mnichovská restaurace JAN šéfkuchaře Jana Hartwiga hned tři hvězdy Michelin Guide. Katapultovala se tím mezi nejlepší restaurace světa v rekordním čase.

Jan Hartwig je sympatický čtyřicátník z Dolního Saska, který je v gurmánských kruzích dobře známým jménem – respektive, je uznávanou kuchařskou hvězdou. A to už delší dobu. Jeho životopis se čte tak trochu jako brožura summitu gurmánů. Spolupracoval s nejlepšími německými šéfkuchaři, vařil třeba s Christianem Jürgensem, Klausem Erfortem a Svenem Elverfeldem. Až do léta 2021 byl šéfkuchařem fine diningové restaurace Atelier, náležící mnichovskému hotelu Bayerischer Hof. Ta právě pod jeho vedením získala v roce 2017 nejvyšší ocenění, tedy tři hvězdy Michelin Guide. Nyní na své předchozí špičkové výkony dokonale navázal ve vlastní restauraci. „Jan Hartwig má záviděníhodný dar," zaznělo prý v michelinských kancelářích po první návštěvě inspektorů v jeho nové restauraci JAN. Nadání je možná to, co je potřeba k tomu, aby člověk trvale vařil na této úrovni, ale je v tom i něco víc. Jan Hartwig totiž dnes přináší na stůl také vynikající řemeslnou zručnost a ohromné zkušenosti.

Michelin Guide tentokrát prozradil víc

O tak výjimečnou událost se totiž jedná. Z nuly na sto nebo z nuly na tři stovky? Co poodhaluje Michelin? K dispozici je, dle oficiálního vyjádření k tomuto „nezvyklému úkazu“, celkem sedm zpráv, z nichž každá je prý pečlivě sepsaným popisem zážitků z restaurace od německých i zahraničních inspektorů průvodce Michelin Guide a také od samotného ředitele německé sekce prestižního průvodce. Když jde o rozhodnutí takového významu a závažnosti, jsou povoláni obzvláště zkušení inspektoři Michelin. Jejich běžným úkolem je pravidelně obědvat ve dvouhvězdičkových a tříhvězdičkových restauracích po celém světě. Nutně totiž potřebují zůstat v kontextu špičkové gastronomie a mít možnost srovnání na té nejvyšší možné úrovni. Jako takoví znají nejlepší restaurace světa, mají v porovnání s ostatními nesrovnatelný přehled a samozřejmě byli v restauraci JAN.

Jeden z inspektorů se snaží ve své zprávě vyjádřit osobní pocity slovy, která Michelin Guide publikoval takto: „To bylo senzační jídlo. Tady to je oslava velkého umění. Je to chvíle blaženosti." Jiný z inspektorů v těchto běžně interních a spíše výjimečně publikovaných zprávách píše, že „kvalitě surovin a řemeslnému zpracování není co vytknout". „Bylo to naprosto vynikající jídlo. Komplexnost přípravy je mimořádná, Jan Hartwig nekombinuje nutně samozřejmé věci, a díky tomu se na talíři odehrává fenomenální zábava," uvádí další.

Je to jednoduché – lépe už to udělat nelze

Mezi pokrmy, které jsou doslova zasypávány chválou okouzlených inspektorů, patří Parmice pruhovaná-fermentovaný česnek-kuskus-jogurt-plankton nebo Glazovaný bůček-uzený rybí vývar-šafrán-kořen petržele-slunečnicová semínka-celer, dalším takovým pokrmem je Na dřevěném uhlí grilované sele-topinambur-perigordský lanýž. Přídavná jména jako fantastický, působivý, prvotřídní, vynikající, dokonalý a pozoruhodný se v podrobných zprávách o restauraci JAN dle publikovaných informací objevují houfně.

Zpráva inspektorů pokračuje popisem jednoho z dezertů Schell Organic Honduras 75% čokoláda-karamel-arašídy-banán-mučenka: „Lepší už prostě nenajdete". Další dezert, moučník Bienenstich-rebarbora-vanilka-mandle-šampaňské je ve zprávě chválen jako „prostě krásný a vynikající dezert, na kterém není absolutně co zlepšovat". Atmosféra restaurace je popisována jako příjemně uvolněná, interiér je moderní, ve špičkovém provedení, hosté se tu cítí velmi komfortně, a to i díky vysoce profesionálnímu týmu obsluhy. Shrnuto a podtrženo: Jan Hartwig pokračuje tam, kde v létě 2021 na svém bývalém působišti skončil.

Nakonec ještě pár slov od Ralfa Flinkenflügela, ředitele průvodce Micheling Guide Německo a Švýcarsko, který komentuje tuto výjimečnou událost: „Měli jsme dostatek času, abychom se v nové restauraci Jana Hartwiga několikrát najedli. Naše výsledky jsou proto více než přesvědčivé, a rozhodnutí na jejich základě tedy naprosto jasné." Jan Hartwig pro svou novou restauraci JAN získal hned tři hvězdy Michelin Guide.

Pokud máte zájem se to takto fenomenální restaurace odívat, bez rezervace to rozhodně nezkoušejte. A na co se připravit? Po vizuální stránce se pro začátek stačí podívat do naší fotogalerie, po finanční stránce si na obědové menu připravte 225 Euro, plus něco málo navíc za nápoje. V případě, že si chcete v restauraci JAN užít plnohodnotné večerní degustační menu, bude vás na osobu stát 295 Euro. Tato cena je opět bez nápojů.

O neuvěřitelných 28 příček poskočil aktuálně nejznámější slovenský bar Mirror, který vedou barmanské osobnosti Peter Marcina a Stanislav Harciník. Impozantní podnik se v rámci rozšířeného prestižního seznamu The World´s 50 Best Bars z loňského 90. místa vyšplhal na 62. nejlepší bar na světě.
Field, jedna z nejlepších českých restaurací, ohlásil nové menu. Šéf podniku Radek Kašpárek v něm předvádí, že má invence stále na rozdávání. Pojďme se podívat, jak podzim v pražské michelinské...
Česká gastronomie je na vzestupu a připravená obstát v mezinárodní konkurenci. To vyplývá z výsledků analýzy ministerstva. Hlavními pilíři mají být do budoucna autentické sezónní suroviny a...
Velký svátek milovníků a znalců rumů je za dveřmi. Alexandre Gabriel, rumový mág a celosvětově uznávaný výrobce rumů Planteray, začátkem října opět zavítá do Prahy. Destiláty s jeho podpisem se...
Ale kdy ji dostane? Bude se letos vyhlašovat první oficiální český průvodce Michelin Guide? Jan Knedla a jeho tým restaurace Papilio ve Vysokém Újezdě michelinské inspektory rozhodně nezklamou, jak...
Překročil svůj stín a stal se nadčasovým ikonickým prvkem. Drink Negroni totiž zdaleka není pouze klasickým italským koktejlem, je to životní styl i kulturní element, který za poslední století...
Pět barmanů z Česka a pět z Polska se příští týden postaví za soutěžní barový pult nového pražského podniku Forbína, aby se utkali v jedné z nejuznávanějších barmanských soutěží světa. Nikka Perfect...
S přicházejícím podzimem už možná nebudeme potřebovat tak svěží růžová vína, ovšem pro ty, kteří je nehodlají opustit, můžeme doporučit „růžovky“ sofistikovanější, komplexnější a v chuti i vůni...
Ať už jste milovníci whisky nebo úplní nováčci, extravagantní zážitek od Johnnieho Walkera na Princes Street ve skotském Edinburghu musí být na prvním místě vašeho seznamu.
Pro barcelonskou restauraci Disfrutar, která byla na slavnostním ceremoniálu v Las Vegas nedávno vyhlášena za nejlepší restauraci světa pro rok 2024, to mohlo být všechno jinak.