Liquid Gallery of Art: nejlepší barman světa má nové koktejlové menu

Liquid Gallery of Art: nejlepší barman světa má nové koktejlové menu

Ján Chovanec Ján Chovanec foto: se svolením baru Pier 42

Adrián Michalčík, úřadující vítěz nejprestižnější barmanské soutěže světa World Class Bartender of the Year a také Director of Mixology baru Pier 42, v norském Oslu představil nové koktejlové menu. „Lokální suroviny nabízíme v souladu se světovými trendy,“ říká Adrián pro VisitChef.

Podnik Pier 42, který byl v letech 2021 a 2022 vyhlášen Nejlepším koktejlovým barem v Norsku a jeho Director of Mixology Adrián Michalčík zahajuje letní sezonu zbrusu novým koktejlovým menu nazvaným Liquid Gallery of Art. Menu je inspirováno uměleckým a kulturním spojením mezi Norskem a New Yorkem, které je samo o sobě zakořeněno v dědictví budovy hotelu Amerikalinjen, kde bar Pier 42 sídlí. Je to místo, kde před 100 lety otevřela své brány centrála transatlantické linky nazvaná právě Amerikalinjen. A tyto vazby přenesl bar v novém menu do tekuté podoby.

Jak jste přistupovali k tvorbě menu? Pracoval na něm celý tým, nebo je toto menu spíš tvou osobní záležitostí?

Vývoj menu trvá vždy několik měsíců, vlastně téměř celý rok. Probíhá to tak, že se s týmem pravidelně scházíme a na začátku probíráme hlavní myšlenku menu, pak příběhy, chutě, servis drinků. Toto koktejlové menu bylo opět v drtivé většině v mojí režii. Vždy se snažím najít silné stránky svých kolegů, a i když někdo není příliš kreativní, může být zapálený pro výrobu ozdob pro koktejly nebo pomáhat s hledáním konkrétních sklenic či samotného servisu. Menu jsme nejdříve neoficiálně spustili na jeden měsíc a během této doby jsme dolaďovali poslední detaily. V té době na tom tým hodně pracoval, snažili jsme se vše dotáhnout do konce.

Kde jste hledali inspiraci pro nové koktejly?

Koncepčně se vždy držíme dvou destinací spojených s Amerikalinjen, tedy Norska a New Yorku. Po prvních dvou koktejlových menu „The Decades" a „The Contrasts" jsme se rozhodli pro Art. Umění bylo vždy součástí lidské DNA. Buď to umění vytváříme, nebo jsme jím ovlivněni. V tomto případě jsme se uměním inspirovali a přetvořili ho do tekuté podoby. Díla, která jsme si pro inspiraci vybrali, jsou všem lidem dobře známá, to nám dává možnost využít příběhy, abychom snadněji upoutali pozornost hostů a vytvořili jednoduché propojení. Kategorie, jako jsou filmy, obrazy, hudba, divadelní hry a literatura, jsou dědictvím daných zemí nebo se v nich odehrávají či jsou v nich vystavovány.

Brali jste při tvorbě nového menu v úvahu také lokální hosty, nebo vás zajímá především světová barová scéna?

Určitě bereme v úvahu obě skupiny. Po letech posouvání úrovně a ukazování světových trendů i chutí našim lokálním hostům můžeme říct, že jsou ty požadavky téměř stejné. Samozřejmě se snažíme pracovat s místními surovinami, ale podáváme je v souladu se světovými trendy. I pro hosty, kteří k nám do baru dorazí odkudkoli ze světa, je zajímavé objevovat místní chutě, které jsou propojeny se světovými chutěmi. Mým cílem je především vytvářet nápoje, které jsou chutné a pro lidi srozumitelné, samozřejmě se neustále snažíme posouvat hranice inovací, objevovat nové ingredience, textury nápojů nebo způsoby servírování.

Adrián Michalčík a jeho tým pro nové menu Liquid Gallery of Art vytvořili deset originálních koktejlů, k nim přidali jeden speciální signature drink nazvaný jednoduše Amerikalinjen a vše korunovali koktejlem American Eagle. Ten je vytvořený na počest amerického odkazu. Drink je servírován spolu s 18karátovou zlatou mincí American Eagle. Na minci jsou dva oficiální symboly Spojených států, Lady Liberty a orel. Dále na minci najdete známé třináctipísmenné motto „E Pluribus Unum", tedy „Z mnoha jedno", které je napsáno na různých amerických budovách nebo na americkém čtvrťáku. Celý servis American Eagle zahrnuje koktejl Macallan M, 18karátovou zlatou minci American Eagle a láhev šampaňského Piper-Heidsieck Rare Brut Millesime 2008. Za tento drink zaplatí host v přepočtu přibližně 84 000 korun. Sekundují mu koktejly z nového menu, které hostům evokují známá díla, jako například Great Gatsby, Sex and the City či notoricky známý song New York, New York.

„Děkujeme za vaši přízeň a pozornost, těšíme se na příležitost hostit vás, ať už v našem domovském baru Pier 42 v Oslu nebo kdekoli jinde na světě v rámci našich hostování,“ dodává Adrián Michalčík pro čtenáře magazínu VisitChef.

Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...
Lukáš Nevyjel vaří českou kuchyni. Rozhodně ale ne v podobě svíčkové s knedlíkem. V jeho pokrmech najdete častěji chuť nebo emoci, kterou možná dobře znáte z dětství. Používá totiž výhradně české...
Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...