Boom asijských ginů: Mistři asijských ginů a jejich dílo

Boom asijských ginů: Mistři asijských ginů a jejich dílo

Redakce Redakce foto: se svolením palíren

Jemnost a hravost chutí, jejich barvitost a nekonečná inspirace – to vše a mnohem více nabízí giny z Japonska, Filipín, Vietnamu nebo třeba z Indie. Nacházíme se ve druhé polovině našeho příběhu. Pojďte si vybrat svůj oblíbený asijský gin.

Do světa asijských ginů přes Japonsko

V posledních letech se gin stal jedním z nejoblíbenějších alkoholických nápojů. Není důležitý jenom v ikonickém drinku Gin&tonic či dalších koktejlech. I jeho čistá chuť může být naprosto úžasná. A právě zde japonský gin zabodoval. Díky vybraným a přírodním ingrediencím je tato dálněvýchodní varianta obzvláště jemná. Jsou to právě inovativní giny z Japonska, které vytvářejí nové chuťové zážitky i díky své vysoké kvalitě. Japonské giny jsou jednoduše atraktivní alternativou k zavedeným značkám ginů.

I když je obtížné přiřadit japonským řemeslným ginům charakteristický chuťový profil, shodně vykazují vlastnosti, které je odlišují od jejich západních protějšků. Ať už se jedná o květinové a jemné, sladové a hladké nebo živé a citrusové, jalovec v nich obvykle zaujímá až druhé místo. To zaručuje zcela nový exotický chuťový zážitek. Říká se, že právě u japonských ginů se dá jednoduše rozeznávat chuť jednotlivých botanicals, ze kterých byl gin vyroben.

Pokud do toho chcete skočit po hlavě a rovnou ochutnat samotný japonský gin, zvolte Nikka Coffey gin. Proč? Tak třeba z toho důvodu, že jde o jednoho z nejtypičtějších zástupců ryze citrusového profilu ginu a charakterizuje ho hladká chuť, kterou se může pyšnit i při relativně vyšším obsahu alkoholu 47 procent. Pokud milujete vůni čerstvých citrusů, tak zde budete jako doma. A pozor na lehce zavádějící název – tento gin nemá s kávou nic společného.

Nikka, založená japonským chemikem Masatakou Taketsuru koncem 30. let minulého století, je jednou z nejuznávanějších palíren whisky v zemi, ale už od roku 2017 vyrábí také gin z neutrálního obilného lihu na bázi ječmene a kukuřice. Nikka Coffey gin byl první japonský gin široce dostupný v USA. Je svěží a citrusový, v závěru ucítíte jemné mravenčení díky japonskému pepři sanshō. „Je velmi čitelný a vlastně i odvážný, pravděpodobně se nejvíce podobá západnímu stylu ginu," říká Maiko Ferguson, která jej infuzuje jasmínovým zeleným čajem. Naznačuje tím, že právě Nikka Coffey gin může být výbornou bránou do světa asijských ginů. My vám ještě doporučíme míchat tento geniální destilát s Fever-Tree Indian Tonicem, dozdobit grepovou kůrou a větvičkou rozmarýnu, váš Gin&tonic pak bude dokonalý.

Můžete zvolit ale i jiné ingredience vašeho koktejlu – třeba pomerančovou kůru, větvičku tymiánu a jako mixer vynikající Fever-Tree Mediterranean Tonic. Tyto suroviny ovšem už míchejte s jiným japonským ginem, s Hyogo Dry Ginem, který nese oficiální název 135° East Hyogo Dry Gin. Ten přívlastek na začátku znamená 135. poledník východní délky, který prochází městem Akashi v prefektuře Hyogo. Samotný gin je inspirován vášní objevovat to, co je dál, co je za hranicemi. Mimo zemi původu má Hyogo Dry Gin s předcházejícím ginem od Nikky společný třeba pepř sanshō, přítomna je tu ale mnohem intenzivnější květinová vůně. Výrobce - rodina Yonezawa, která začala s výrobou ginu už před sto lety, vyhledává jednotlivé botanicals u malých místních výrobců, ty se destilují procesem vakuové destilace a až poté se míchají. Nikka Coffey gin se oproti tomu destiluje na pověstném, relativně komplikovaném a raritním Coffeyho destilačním zařízení – právě proto nese název Nikka Coffey gin.

Ale zpátky k hedvábnému a chuťově krásně vyváženému 135° East Hyogo Dry Ginu. Je tu totiž věc, kterou nesmíme opomenout. Pomyslnou třešničkou na dortu je totiž střik destilovaného saké Akashi-Tai ze sesterské palírny, přidávaný do destilátu. Právě ten zjemňuje pepřové tóny. Inovativní a nekonvenční gin tím tak dostává svoji finální podobu a my jej milujeme i proto, že ji doplňují citrusové, hořké a květinové tóny, v závěru s hřejivým, pepřovým dotekem.

Indie, kolébka koktejlu Gin&tonic

Pokud se řekne Indie a gin, musíme opět vzpomenout na původ drinku Gin&tonic, jak jsme psali v předchozím dílu našeho putování za asijským ginem. Gin&tonic má totiž původ právě v Indii, kdy už na přelomu 17. a 18. století britští vojáci zaháněli projevy malárie a vysoké horečky tonicovou vodou obohacenou o chinin, jehož hořkou chuť chtěli zakrýt právě ginem, doplněným o šťávu z citronu či limety.

Ačkoli je to kombinace nestárnoucí a skvělá, my jsme ještě o kousek dál a doporučíme vám opět míchat Fever-Tree Mediterranean Tonic, k němu špetku libovolného sušeného čaje a jako bázi použijte Amrut Nilgiris Indian Dry Gin. Perfektní indický řemeslný suchý gin je plný neuvěřitelných chutí Indie, obsahuje místní botanicals přímo z Nilgiris, tedy z Modrých hor na jihu Indie a samozřejmě jalovec. Indické chutě jsou schopné v Gin&tonicu doslova zazářit. „Gin vyžaduje trpělivost a čas. Museli jsme vybrat z celé řady koření a bylin a použít je ve správném poměru, abychom získali bohatý, přitom příjemný pocit z destilátu, který je vyrobený z místních rostlin,“ vysvětluje Thrivikram Nikam, Managing Director společnosti Amrut Distilleries, která gin vyrábí. Dnes je to právě Nilgiris, který jako celosvětově uznávaný gin skutečně reprezentuje Indii.

Vy jej samozřejmě nemusíte použít pouze pro Gin&tonic. Mezi skvělé koktejly, které můžete s tímto ginem vyzkoušet, patří bezpochyby Martini, Gimlet, Negroni nebo Gin fizz. Macerace a destilace tohoto ginu se provádí v měděných kotlíkových destilačních přístrojích s botanicals, mezi něž patří koriandr, citronová tráva, andělika, kořen kosatce, skořice, muškátový oříšek a čaj.

Ve vůni tohoto ginu je cítit výrazný svěží jalovec s kořeněným pozadím. Při ochutnávání ginu si všimnete hladké, téměř máslové chuti jalovce vedle opravdového čerstvého manga, ostré citrusové fúze a pepřového štípnutí s dráždivou příchutí paanu a čaje. Díky komplexní a lahodné chuti je Nilgiris vyhledávaný jako osvěžující bylinný destilát, který si milovníci ginu i v Česku jistě zamilují.

Motorkou napříč Vietnamem

Hodně zajímavá story je i kolem vietnamského Saigon Baigur Dry Ginu, jehož majitelem je Nizozemec Jochem Lisser. Vietnam si zamiloval už jako student, a když se zde rozhodl žít, jedním z důvodů vytvořit vlastní prvotřídní gin byla absence kvalitních ginů, které místní mnohokrát nahrazovali levnou variantou nebo dokonce vodkou. Jakožto vášnivý cestovatel na motorce procestoval celý Vietnam a postupně v různých koutech země našel všechny botanicals, které pro výrobu Saigon Baigur Dry Ginu potřeboval. Když se dnes podíváte na mapu Vietnamu, odshora až dolů najdete jednotlivá místa, která se povedlo v tekuté formě přenést do tohoto unikátního destilátu. Černý kardamon či lékořici ze severu, koriandrové semínko, lotosový květ nebo fenyklové semínko z jihu země. A Buddhova ruka! „Jednoho dne jsme vešli do chrámu a všimli si podivně vypadajícího, žlutého ovoce oplývajícího fantastickou vůní,“ vzpomíná Jochem. „Dozvěděli jsme se, že se jedná o Buddhovu ruku, plod citrusu, u kterého se věří, že je matkou všech citrusových plodů. Pro svou vůni je používaná hlavně v místních chrámech a zdejších domácnostech. Okamžitě jsme si tento zvláštní plod zamilovali a Buddhova ruka se stala jednou z hvězd složení našeho ginu,“ dodává majitel populární vietnamské značky ginu.

Prostřednictvím kotlíkové destilace ve vlastní palírně District 9 dnes Jochem a jeho dva mistři palírníci vyrábí Saigon Baigur gin a předávají tak milovníkům genových drinků tekutou podstatu Vietnamu jakožto úžasného místa plného dobrodružství. My vám tento gin doporučujeme v koktejlu Gin&tonic v kombinaci s černým pepřem, s lístky koriandru a Fever-Tree Mediterranean Tonicem.

Dokonalá vzpomínka na Filipíny

Na Filipínách, které jsou jednou z nejrozmanitějších oblastí světové biodiverzity, se vyskytuje řada ve světě zcela ojedinělých rostlin a živočichů. Například rostlina Ylang Ylang, charakteristická pro poslední gin našeho dnešního ginového putování, gin Santa Ana. Mimochodem právě Ylang Ylang se používá při výrobě luxusních parfémů, jako je například ikonický Chanel No. 5. A Santa Ana tuto bylinu obsahuje také.

Tento úžasný destilát je ukrytý v krásné, na míru vyrobené lahvi, inspirované stylem art deco. Evokuje nostalgii zakouřených tropických místností milovníků šampaňského, swingu big bandu i lesku a dekadence dnů dávno minulých. A ne náhodou. Santa Ana totiž vzdává hold stejnojmennému legendárnímu filipínskému kabaretnímu klubu. Gin je inspirovaný nenapodobitelnými tančírnami Manily 20. let minulého století a jejím korunním klenotem, legendárním kabaretem stejného jména, Santa Ana.

Santa Ana je destilát inspirovaný Filipínami, jejich přírodou a slavným obdobím. Na začátku se extrahují čtyři původní filipínské rostliny – už zmíněná Ylang Ylang, dále pak Alpinia, Calamansi a Dalandan, čímž vznikne základ plný jemných květinových tónů a svěží tropické citrusové chuti. K této neodolatelné kombinaci následně přidejte jalovcové bobule, koriandr, fantastické citrony, hořkou pomerančovou kůru, kořeny anděliky, kosatce a fenyklu. Výsledek? Bohatý a exotický chuťový profil.

A vy dnes ještě jednou dejte na naše doporučení a unikátní filipínský gin Santa Ana ve svém koktejlu smíchejte Fever-Tree Elderflower Tonicem a dozdobte bezovým květem. Ta kombinace je neodolatelná a zaručeně se k ní budete vracet. Ostatně věříme, že se budete v jistých intervalech vracet ke všem ginům z dnešního putování po asijských palírnách a jejich tekutých pokladech. Každý z těchto destilátů je osobitý, každý možná vhodný pro jinou příležitost, a také každý dokonalý ve své tekuté formě. Boom asijských ginů je zde a my máme z čeho vybírat.

Je to místo, které si dáte za odměnu. Zrekonstruovaná budova Kuszmannova bazaru v Tatranské Lomnici je podnikem, kde kolemjdoucím rozhodně nebude nic chybět. My jsme si sem návštěvu přímo naplánovali.
Kdysi spíše nenápadná whisky z Japonska dnes zdobí nejprestižnější bary světa. Zlatavá jantarová barva a naprosto unikátní chuťový profil, ale i jedinečný příběh jejího vzniku, z ní dělá prvotřídní...
Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...