Dubaj 2020: 70% obsazenost hotelových pokojů

Dubaj 2020: 70% obsazenost hotelových pokojů

Michal Günsberger Michal Günsberger foto: Archiv hotelu a redakce

Ptáme se Jana Hanáka, generálního ředitele Radisson Blu Deira Creek, prvního 5hvězdičkového hotelu v Dubaji: Jaká byla loňská sezóna a jak se šejkové připravili na tu letošní?

Spojené arabské emiráty (UAE) se musely potýkat s nástupem pandemie stejně jako zbytek světa. Jak se s loňským rokem vypořádala právě Dubaj, kde populaci tvoří až z 80 % cizinci a orientace na mezinárodní obchod a turismus je zde absolutní prioritou?

Dubaj se v prvních fázích pandemie zaměřila na prevenci a jako většina zemí na zastavení šíření nemoci. Na konci března byla zavedena velmi restriktivní opatření a země uzavřela hranice. Měli jsme víceméně celkový lockdown, kdy se z domu mohlo vycházet přes den a jen s povolením, které bylo možné získat on-line. V nočních hodinách pak měla výjimku jen některá odvětví – zdravotnictví především, ale také zaměstnanci hotelů.

Hranice se otevřely v červenci, nicméně Dubaj a Emiráty stále striktně dodržovaly pravidla nošení roušek (to platí i nyní), měření teploty při vstupu do restaurací i obchodních prostor. Zároveň se důsledně dodržují rozestupy v restauracích, všude jsou k dispozici desinfekce na ruce, atd. V Dubaji se také od začátku masivně testuje – každý den okolo 180 tisíc testů. 

Myslím, že to, že Dubaj nepřestala nikdy dodržovat pravidla bezpečnosti a nošení roušek dost pomohlo tomu, že pandemie nedosáhla hrozivých rozměrů jako v jiných zemích a vše se podařilo udržet pod kontrolou. Jinak samozřejmě ztráty z cestovního ruchu a obchodu jsou ohromné, ale zase v porovnání s hotely v Evropě a jiných zemích jsme na tom relativně dobře.

Denní život obyvatele Dubaje se nějak podstatně změnil? Bylo kromě roušek a všudypřítomného měření teploty vůbec poznat, že se něco děje?

Turista si toho možná nevšimne, ale po otevření pláží, kin a ostatních prostor byly samozřejmě zavedené restrikce, co se týká maximální obsazenosti, rozestupů a nošení roušek, zároveň jsou platná omezení ohledně maximálního počtu účastníků akcí. Pro obyvatele Emirátů bylo podstatné uzavření škol a domácí výuka on-line od března do června minulého roku. Školy s omezením otevřely od září s tím, že rodiče mají na výběr mezi prezenční výukou a domácí školou on-line.

Naprosto rozdílné oproti Evropě je třeba to, že hotely poskytují ubytování svým zaměstnancům, včetně stravy, dopravy do a z práce. Pro nás Covid19 přinesl spoustu změn, například autobusy pro zaměstnance mohou být nyní vytížené maximálně z padesáti procent, pro zaměstnance jsme organizovali dovážku jídla do pokojů, museli jsme zajistit pokoje pro karanténu, atd.

Ohledně restrikcí jsou mezi emiráty drobné rozdíly – například Abú Dhabí zavedlo silná preventivní opatření a je potřeba negativní test a karanténa i na cestu do Abú Dhabí z jiného emirátu. Dubaj je, co se týká restrikcí, někde uprostřed spektra, emiráty jako Ras Al Khaimah nebo Ajman mají uvolněnější režim v maximálním počtu účastníků akcí, atd.

Zajímavé je, že okolní země a naše velké trhy - především Saudská Arábie, mají hranice pro cestování obyvatel stále uzavřené, což má samozřejmě velký dopad na ekonomiku Dubaje.

Máme proočkovaných už 70 % zaměstnanců

A v hotelu nebo restauraci? Co konkrétně musí zajistit provozovatel a co se vyžaduje od zákazníků?

Začnu v restauracích – maximálně 50% obsazenost, vzdálenost mezi stoly 3 metry, maximální obsazenost stolu je 4 osoby, pro rodinu potom maximálně 7 osob. Od prvního února do konce měsíce jsou bary uzavřené, ale před tím platila obdobná pravidla (50% obsazenost, rozestupy). Bufety v restauracích jsou možné, ale jídlo servíruje obsluha.

Hotely neměly výrazná omezení, nicméně od 1. února se dočasně zavedla maximální možná obsazenost 70 %, opět to platí do konce února. V případě pozitivního hosta je zapotřebí desinfekce pokoje autorizovanou firmou. Měření teploty už není vyžadováno.

Samozřejmě máme speciální pravidla v případě hostů, kteří byli pozitivně testováni na Covid19. Dubajská zdravotní organizace těmto hostům v případě potřeby zajistí i karanténu.

V neposlední řadě se snažíme v nejvyšší možné míře chránit zaměstnance. Všichni zaměstnanci musí projít přes termokameru před vstupem do hotelu, dostávají ochranné prostředky - roušky, rukavice, štíty, případně overaly pro zaměstnance prádelny. Necháváme naše zaměstnance pravidelně testovat a nyní jsme zajišťovali také logistiku pro očkování. V současné chvíli máme proočkovaných už 70 % zaměstnanců. 

Nerad bych, aby měli moji zaměstnanci strach z testování a případných dopadů na jejich finanční situaci, proto hradíme testy i nemocenskou v plné výši platu. Hlavním cílem je ochrana zdraví všech zaměstnanců hotelu a samozřejmě také zdraví zákazníků. 

Bary, noční podniky a diskotéky byly minulý rok otevřené. Letošní únor přinesl změnu. Jakou?

V současné chvíli jsou až do konce února bary a kluby uzavřené. 

Váš hotel, který je situován ve staré části Dubaje (Deira, původní historická část města s trhy, pozn. red.) se orientuje především na obchodní cestující a kongresovou turistiku. Museli jste měnit zásadně svůj obchodní model, nebo jste to ustáli bez větších ztrát?

Jak už jsem řekl, ztráty byly ohromné, nějaké tržby jsme nahradili z domácího trhu, Například pro hosty, kteří si chtěli dopřát ubytování v hotelu spojené s kulinářským zážitkem v některé z našich restaurací, případně ubytování a den u bazénu. Ale to je samozřejmě jen malá záplata na propad tržeb, které jsme měli. V druhé řadě jsme se více zaměřili na dlouhodobé pobyty a projekty, které bychom za normálních okolností nemohli ubytovat kvůli nižší ceně. 

A svatby? Ty tvořily velkou část tržeb a mezi svatebčany byl hotel vždy velmi oblíbený, dokonce jste pořádali svatební veletrhy. Teď se asi žádné svatby nekonají?

Svatby a celkově catering jsou pro nás dlouhodobě velmi úspěšné. Nyní v únoru jsou svatby zakázané, nicméně od podzimu bylo možné pořádat v hotelech s dostatečnou kapacitou (pro dodržení rozestupů) svatby pro maximálně 200 účastníků. Až do konce minulého měsíce jsme byli víceméně plně vytížení a svatby se u nás konaly denně.

Náš hotel má tradici a zázemí pro outside catering - dokážeme zajistit ohromné akce v řádech tisíců účastníků. Nyní to bohužel nepřipadá v úvahu, nicméně doufáme, že časem a zejména v rámci EXPO 2020, které v Dubaji bude od října, se situace vrátí k normálu. 

V hotelu máte velké množství restaurací, například thajskou, rybí nebo čínskou. Ty jsou vysoce hodnocené a také byly vždy velmi navštěvované a to nejen hotelovými hosty. V neposlední řadě pořádáte populární brunche. Když se ohlédnete na rok 2020, je u vás poznat, že rozvážkové společnosti procházejí raketovým růstem a přebírají část tržeb a zákazníků právě tradičním restauracím?

Je to tak, náš hotel má ohromnou tradici, provozujeme 15 outletů, z toho 9 restaurací. Byli jsme třeba první hotel v Dubaji, který představil páteční brunche, nyní velmi populární ve všech hotelech. Máme i nejstarší perskou restauraci v Dubaji, která se jmenuje Shebestan a otevřela v roce 1984. Tato restaurace je často navštěvovaná členy královské rodiny nejen z Dubaje, ale také z ostatních emirátů. Je to jedno z míst, které by nikdo, kdo navštěvuje Dubaj a hledá zážitek či místní kuchyni, neměl vynechat. 

Jinak máme široký výběr z asijské kuchyně od restaurace Yum! nabízející thajské a indonéské street food, přes indo-čínskou kuchyni, korejské barbeque, kde si hosté ugrilují své maso přímo na svém stole, až po tradiční japonskou restauraci Minato. Rád bych také zmínil naši restauraci Fish Market, kde si host vybere na „trhu“ čerstvou rybu nebo plody moře a v naší kuchyni mu poté připravíme jeho jídlo podle osobních preferencí.

Poslední restaurací je potom Aseelah, která nabízí lokální arabskou kuchyni a tematické večery s venkovním grilováním, vodní dýmky, představení břišní tanečnice, atd. Samozřejmě máme v současné době omezení, co se týká zábavy, ale doufáme, že od podzimu budeme opět nabízet služby bez omezení.

Co se tyká rozvážkových služeb, v našem případě jsme měli samozřejmě nárůst v době, kdy byly restaurace uzavřené, a snažili jsme se využívat služeb těchto operátorů, ale po otevření restaurací jsme zaznamenali opětovný pokles poptávek přes tyto partnery. 

Problémem není až tak odliv tržeb, ale politika těchto operátorů, kteří většinou vyžadují slevy z menu a zároveň vysoké provize.

Z toho, co říkáte, tedy plyne, že jste nemuseli zavřít a vlastně jste se „jen“ přizpůsobili aktuálním protiepidemickým opatřením. Jaká byla a aktuálně je politika šejků ve vztahu k provozovatelům hotelů, restauratérům a cestovnímu ruchu všeobecně? Existuje nějaká forma přímé podpory, kompenzace?

No, není to tak úplně pravda, restaurace byly zavřené do konce června a začaly se postupně otevírat přes léto, nejdříve restaurace, poté bary. Obsazenost hotelu byla v prvních měsících pandemie pod 10 %, na konci léta se již pohybovala okolo 30 % a k dalšímu zlepšení došlo postupně ke konci roku. Jistě, v porovnání s jinými státy jsme na tom relativně dobře, ale propad tržeb byl masivní a v mnoha ohledech (například již zmíněné ubytování zaměstnanců) máme vysoké fixní náklady, které nelze jednoduše zrušit. 

Obsazenost všech hotelů sice byla 69,3 %, ale v prosinci byla obsazenost celého roku 2020 jen 48,8 % (zdroj STR Global). Tyto statistiky ale zahrnují jen hotely, které nezavřely a reportovaly čísla, takže kdyby se započetla celková hotelová kapacita Dubaje, čísla by byla ještě nižší.

Co se týká kompenzací, tak v Dubaji se neplatí daně, tím pádem je těžší očekávat přímou podporu. Nicméně vláda okamžitě snížila cenu energií a vody 50 % na první 3 měsíce po vypuknutí pandemie a zrušila turistické poplatky. Po jejich znovuzavedení stát zavedl kompenzační platby z těchto poplatků.

Celkově se stát stará o bezpečnost turistů i rezidentů, příkladem je třeba bezplatné PCR testování po příletu do Dubaje, nyní i masivní očkování (v současné době je SAE druhá na světě v proočkování obyvatel) pro všechny zdarma. To vše je podpořeno marketingovou kampaní na našich cílových trzích. 

Ruce se v Emirátech nikomu nesekají

Z pohledu běžného Evropana, který má zkreslené představy o životě v Emirátech, by se mohlo zdát, že nařízení nejsou příliš přísná a omezující. Respektují podnikatelé a obyvatelstvo všeobecně pravidla a co se děje, když je někdo poruší? Useknou mu ruku?

Ruce se v SAE nikomu nesekají, to je opravdu zkreslená představa, jedná se o moderní a civilizovaný stát. Součástí úspěchu Dubaje a SAE je jednoznačně otevřenost světu, ale zároveň s tím také přehlednost pravidel a jejich dodržování.

Co se týká pravidel pro Covid19, ta byla a jsou obecně dodržována. Jsou stanovené relativně velké pokuty za prohřešky ohledně nošení roušek, nedodržování karantény, nepovolených akcí, atd. Pro hotely a podniky potom za nedodržování preventivních opatření. Většina rezidentů ale oceňuje úsilí vlády o udržení pandemie pod kontrolou a obecně podporuje dodržování pravidel. 

Existují v Dubaji instituce obdobné naší ČOI nebo hygienické stanice a jak často se s nimi hoteliér potká? U nás je styk s podobnými orgány většinou cesta peklem. Jak se v Dubaji chová státní správa k podnikatelům v gastronomii a hotelnictví?

V Dubaji je obdobou organizace DTCM, která dbá na dodržování pravidel, týkajících se kvality ubytování a standardů, včetně kategorií hotelů (počet hvězdiček), ta zároveň dohlíží na dodržování pravidel pro Covid 19. Kontroly jsou poměrně časté, ale není to nic, čeho bychom se obávali, pravidla jsou jasně daná. Zároveň probíhají policejní kontroly, které se týkají dodržování pravidel licencí pro prodej alkoholu a celkově zábavy, a konečně hygienické kontroly dubajské radnice. 

Nyní jsou kontroly dodržování pravidel pro Covid 19 velmi časté, ale není to tak, že by to byla šikana nebo represe podniků, spíš je to záruka dodržování pravidel. Pokuty za prohřešky mohou být vysoké, nicméně nevidím jiný způsob, jak zajistit dodržování nařízení. Na druhou stranu jsme rádi, že naše restaurace a hotely mohou být otevřené. 

Očekáváte do budoucna nějaké zásadní změny v hotelovém a kongresovém průmyslu? Vrátí se vše do původních kolejí, nebo už dnes zavádíte nějaké radikální novinky a postupy?  

Jediné pozitivum z Covidu19 je rychlejší zavádění nových technologií. V našem případě například on-line check-in/check-out. Bezkontaktní menu v restauracích přes QR kód, ovládání hotelových TV přes mobily hostů, atd. Náš hotel a řetězec také představil nové produkty jako hybridní meetingy - s kombinací online/offline účasti, a hybridní pokoje, které mohou být využité jako home office v hotelu. 

Zároveň si myslím, že některé zvýšené nároky na bezpečí a ochranu (sanitizéry, atp.) s námi už zůstanou a mohu jen spekulovat ohledně zavedení očkovacích pasů a podobných věcí. 

Emiráty v závěru loňského roku navázaly také čilou obchodní spolupráci s Izraelem. Bude se to týkat i vašeho hotelu a připravujete se na „košer“ svatby a klienty?

Přímo v našem hotelu košer restauraci zřizovat nebudeme, ale dokážeme zařídit košer catering přes naše partnery. Zároveň dokážeme poskytnout kuchyni, která by v případě potřeby byla využita na přípravu kosher jídel smluvním partnerem. 

Rozhovor děláme na začátku února, kdy se světem šíří nové mutace viru a vše nasvědčuje tomu, že bez očkování se neposuneme ani o kousek do normálu. Jaký program pro Emiráty připravili šejkové na rok 2021?

SAE chce dosáhnout 50% proočkovanosti obyvatel do konce března, což se jeví jako dosažitelný cíl. Asi největší highlight akcí je EXPO, které začíná 1. října a končí na konci března 2022. Dubaj je velmi pyšná na pořádání světové výstavy a bude dělat všechno pro to, aby zajistila bezpečný průběh akce. 

Podle vašich odpovědí by se dalo říct, že „Disneyland pro dospělé“ je vlastně bezpečné a momentálně i jedno z nejlepších měst, které by měl člověk v roce 2021 navštívit. Málo turistů, levné ubytování …

No to každopádně, Dubaji se povedlo zabránit rozjetí pandemie a čísla jsou i přes mírný nárůst stále příznivá. Ceny hotelů jsou opravdu velmi výhodné (na úrovni nízké sezóny) a zároveň máme přímé spojení s Dubají s lety Emirates. Já jsem moc rád, že i v našem hotelu nyní vidíme české turisty, kteří hledají místo odpočinku v teple, pro načerpání nové energie a zážitku z cestování.

Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...
Lukáš Nevyjel vaří českou kuchyni. Rozhodně ale ne v podobě svíčkové s knedlíkem. V jeho pokrmech najdete častěji chuť nebo emoci, kterou možná dobře znáte z dětství. Používá totiž výhradně české...
Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...
Jedna z nejlepších slovenských restaurací s adresou přímo v srdci velehor twistuje tradiční místní suroviny do jídel evropské úrovně. Podnik Franz Josef a jeho degustační menu jsou rozhodně důvodem...