Chablis trip: Domaine Denis Race

Chablis trip: Domaine Denis Race

Redakce Redakce foto: VisitChef.com

Tady to označení Grand Vin de Chablis dost dobře sedí. O co jde? „V první řadě o svěžest a zachování minerality,“ říká nám Marine, naše dnešní průvodkyně a dcera mistra vinaře.

Denis Race nepoužívá žádné sudy, naopak – jeho nerezové tanky mají extra chlazení navíc. Přesvědčíme se o tom hned, co nás Marine Race zavede do haly, kde slavné chablis vinaři vyrábí. Ale nepředbíhejme.

Jsme v Chablis, které leží na severu Burgundska, zhruba na půli cesty mezi Paříží a Dijonem. Pokud chcete ještě přesněji, tak někde v půli cesty mezi Tonnerre a Auxerre. A zde jsou vinice Chablis, které jsou symbolem této oblasti. Klasická odrůda Chardonnay je jedinou povolenou odrůdou apelace. Dnes se rozkládají na úctyhodné ploše 4 200 hektarů. Náleží dohromady 20 obcím na obou březích řeky Serein. U Denise Race je – mimo jeho výborná vína – skvělé, že jsme u něj mohli ochutnat vlastně všechno, co se v Chablis urodí: nejvíce ceněné Chablis Grand Cru, parádní Chablis Premier Cru, klasické Chablis a hodně překvapivé Petit Chablis. Objevovat a porovnávat charaktery jednotlivých parcel u jednoho vinaře je vždy to nejlepší, co vás může potkat.

Všechny čtyři apelace jednoho vinařství

„Jsme čtvrtou generací vinařů z naší rodiny,“ představuje nám vinařství hned v úvodu Marine, která se dnes stará především o marketing a provozní záležitosti. Její sestra Claire je zase mnohem více ve vinicích. „Naše Domaine Denis Race se vlastně rozkládá v samém srdci městečka Chablis, náleží nám parcely s vinnou révou ve věku 2 až 65 let. Samozřejmě, jediná odrůda je Chardonnay,“ usmívá se naše průvodkyně a slibuje, že až bude čas, zavede nás i do jílovito-vápenitých svahů s kimmeridskými fosami. Domaine Denise Race se může pyšnit špičkovou kombinací s nejlepší expozicí slunečního svitu, což dle slov Marine „nejlépe pomáhá projevu hodně unikátního charakteru v jejich vínech“.

Vinařství Domaine Denis Race je šťastným vlastníkem 18 hektarů v této vysoce ceněné oblasti a ještě šťastnější se mohou vinaři cítit i z toho důvodu, že se v jejich portfoliu objevují všechny čtyři apelace od Petit Chablis, přes Chablis a Chablis 1er Cru, až po Chablis Grand Cru.

Stojíme před moderní vinařskou budovou, uvnitř jsou plně automatizované linky. Až na tu jedinou – hrozny se totiž po sběru ideálně kontrolují očima a rukama zkušených pracovníků vinařství. Až pak jdou do lisu. „Chceme pro nás a pro naše lidi dobré pracovní podmínky, protože věříme, že dobrá práce začíná dobrým zdravím. V důsledku toho rádi používáme naše moderní automatizované zařízení tam, kde to jde a kde je to v pořádku. A to například včetně péče o výhonky vinné révy,“ vysvětluje nám Marine.

Víno obzvlášť chlazené

Procházíme halou, kterou po stranách lemují obrovské nerezové tanky, další jsou uprostřed haly. Některé mají zajímavý prvek – tank je obehnaný samostatnou chladící spirálou, na které je pouhým okem patrná námraza nebo dokonce led. Marine nám k tomu říká, že právě tato technologie pomáhá vínu ponechat si maximální svěžest a mineralitu, kterou od chablis vín hodně lidí očekává.

Domaine Denis Race začali své láhve posílat mezi milovníky vín v roce 1979 a dnes jejich produkce čítá 90 000 láhví ročně, tedy pokud je skvělý rok. Průměrná produkce se pohybuje kolem 50 - 60 000 láhví. Aktuálně jde na export až 70 % všech lahví, zbylých 30 % vinaři prodávají svým francouzským partnerům. V České republice je zastupuje společnost Premier Wines & Spirits. „Jde o jedno z nejhodnotnějších Chablis, na která jsme při mnohých degustacích v této oblasti narazili,“ říkají zástupci českého distributora na adresu vín z Domaine Denis Race.

„Červen je za rohem, budeme se dívat na květy vinné révy, a pak se budeme 100 dní bát rozmarů přírody, aby nám dopřála dobrou úrodu,“ pokračuje Marine ve svém vyprávění. „Sklizeň pak může začít po analýze zralosti hroznů někdy v průběhu září. Pak už je to všechno na umu našich enologů, kteří budou mít za úkol ve sklepě s vínem pracovat tak, aby chutnalo všem,“ usmívá se dcera slavného vinaře, a v degustační místnosti nám postupně nalévá vína do skleniček.

Začínáme Petit Chablis, lehkým vínem světlé barvy, takovým tím mladým a příjemným pro nezávazné celodenní popíjení, pokud máte náladu. Mnohem více minerality i elegance pak nalézáme v klasickém Chablis 2018, které má v nabídce právě i Premier Wines & Spirits. Postupně nás pak Marine nechá přechutnávat 1er Cru vína z pravého a levého břehu řeky a my rozeznáváme různou míru ovocitosti, minerality, suchosti… Neuvěřitelné, jakým způsobem se dokáže teroár včetně sluníčka přepsat do konkrétních lahví. Chablis 1er cru Mont de Milieu je jemné, delikátní, a to včetně minerality, Chablis 1er Cru Montmains 2018 je naopak šťavnatější, svěžejší a působí mnohem komplexněji; kdežto Chablis 1er Cru Les Vaillons 2016 je oproti předchozímu výrazně jemnější, možná trochu více ovocitější, rozhodně si žádá větší koncentraci, abychom jej mohli ve skleničce ocenit. Přitom zůstává dokonalým zástupcem regionu i apelace. Mimochodem, poslední dvě vína jsou k dostání právě v portfoliu Premier Wines & Spirits.

Přiznáváme – na Grand Cru jsme tu byli zvědaví nejvíce. A nezklamalo ani náhodou. Chablis Grand Cru Blanchot působí jemně, přitom je bohaté, elegantní a ovocité, v chuti i na nose krásně vybalancované. Stálo za to si na něj v rámci degustace počkat. A Marine to naše malé štěstí ve skleničce dobře vidí, přilévá proto další. Kdo chce, může se vrátit ke 1er cru vínům, ale není problém zůstat u vína z nejvíce ceněné apelace. Je načase projít si to celé ještě jednou. A příště se třeba dostane i na procházku po vinicích. Náš Chablis trip snad ani nemohl začít lépe.

Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...
Lukáš Nevyjel vaří českou kuchyni. Rozhodně ale ne v podobě svíčkové s knedlíkem. V jeho pokrmech najdete častěji chuť nebo emoci, kterou možná dobře znáte z dětství. Používá totiž výhradně české...
Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...
Jedna z nejlepších slovenských restaurací s adresou přímo v srdci velehor twistuje tradiční místní suroviny do jídel evropské úrovně. Podnik Franz Josef a jeho degustační menu jsou rozhodně důvodem...