Jan Albrecht představuje: rum Plantation Original Dark

Jan Albrecht představuje: rum Plantation Original Dark

Redakce Redakce foto: se svolením Warehouse #1

Jeden z těch rumů, který má velkou šanci stát se vaším spolehlivým společníkem. Přesně tak to vypadá, když se snoubí styl Jamajky a Barbadosu, který se následně elegantně vyladí ve Francii. A jaký je výsledek?

Přátelé, úžasný! „Očekáváte od rumu charakter, intenzitu a styl?“ ptá se náš přední rumový odborník Jan Albrecht hned v úvodu. Odpověď na jeho otázku zcela jistě naleznete v rumu Original Dark. Takto to má vypadat, když do blendu použijete dva odlišné, přitom velmi unikátní rumy, oba z ostrovů, které jsou snem každého milovníka rumů. Barbados v tomto rumu reprezentuje The West Indies Rum Distillery, tedy stará známá palírna známá pod zkratkou WIRD, a na Jamajce zraje tato část blendu ve slavné palírně Longmont.

„Myslím, že alkohol je lidové umění, které vytváří lidé lidem,“ říká v rozhovoru pro VisitChef osobně Alexandre Gabriel. „Jako hudba před 100 lety. V každé vesnici byl muzikant, který hrál, všichni tancovali a sdíleli tyto okamžiky. Když tvoříme alkohol, jako kdybychom tvořili hudbu,“ vysvětluje. A přesně takto to funguje, když Plantation Original Dark ochutnáte.

Tóny švestek, banánů a vanilky umocňuje kontinentální zrání ve Francii, ve sklepích Maison Ferrand, kde na výrobu rumů Alexandre Gabriel sám dohlíží. Original Dark takto finišuje dalších několik měsíců, někdy až půl roku, což rumu dodává na krémovosti.

Rumový začátečník ocení to pohlazení, které mu rum dá, když ho poprvé ochutná. Hned si vás získá. Rumový znalec si počká na rozkrytí všech nuancí, které Plantation Original Dark nabízí. Chuťový závěr je neméně zajímavý a rozhodně vás nenechá na pochybách, že jste vybrali správně.

Plantation Original Dark mají v oblibě nejen milovníci degustací samotných rumů, ale i barmani a vůbec gurmáni, kterým záleží na surovinách v jejich koktejlech. Tento rum je totiž součástí edice Bar classic. Jak název napovídá, má být především spolehlivým zdrojem surovin pro všechny, kdo chtějí sobě nebo svým hostům připravit perfektní, chuťově vybalancovaný a někdy i originální drink.

„Nemusí jít vždy o sofistikované koktejly, za kterými chodíme do barů,“ míní Jan Albrecht. „Může se jednat o zcela běžný typ, jakým je velmi oblíbené Cuba Libre.“ A ten přece všichni dobře známe – led, kvalitní rum, jakým je bezpochyby Plantation Original Dark, limetka a cola. Například Distillers Cola od slavného průkopníka Fever-Tree, kterou je dobré mít k ruce stejně jako nepostradatelnou limetku či led. A skvělému drinku už pak nic nestojí v cestě.

Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...
Lukáš Nevyjel vaří českou kuchyni. Rozhodně ale ne v podobě svíčkové s knedlíkem. V jeho pokrmech najdete častěji chuť nebo emoci, kterou možná dobře znáte z dětství. Používá totiž výhradně české...
Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...