Müsli – jaké vybrat, když chceme zdravě snídat?

Müsli – jaké vybrat, když chceme zdravě snídat?

Petr Králík Petr Králík foto: Archiv redakce

Pro ty z nás, kteří se zaměřují na alespoň trochu zdravější stravu, dost možná patří müsli mezi ta nejčastější jídla. Já osobně si ráno bez misky plné vloček a mixu sušeného ovoce s ořechy, zalité mlékem nebo promíchané s jogurtem, dovedu představit jen stěží.

Švýcarsko dalo světu pěknou řadu vynálezů, různých zlepšováků a dobrých nápadů. A není třeba chodit daleko od gastronomie. Švýcarské sýry, čokolády, kulinářské speciality typické pro různé kantony… No a také müsli s původem v německy mluvící části Švýcarska. Tedy pro upřesnění, ve Švýcarsku zásadně Müesli (název pochází ze slova kaše, švýcarsky “Mues”, německy “Mus”), ale to je snad jen detail.

Sypané nebo zapékané?

Směs obilovin, ořechů a ovoce dnes běžně koupíte v jakémkoliv supermarketu. Výběr příchutí od různých výrobců je poměrně široký. I přesto si však řada lidí dělá raději müsli sama. Samozřejmě, příprava je skutečně snadná a do směsi si namícháte především to, co máte sami rádi. Po jakém balení ale sáhnout, když už vybíráme z přeplněných regálů v obchodě?

Pro zjednodušení lze müsli rozdělit na dva základní druhy – sypané a zapékané. Které z nich je lepší? Po stránce chuti záleží na každém strávníkovi zvlášť, proti gustu žádný dišputát.

A jak je to po nutriční stránce? Rozhodně není müsli jako müsli. Snaha výrobců zavděčit se chuťovým buňkám co největší skupině konzumentů, posouvá tradiční, původní müsli do ne zrovna nejzdravějších sfér. Přidávání cukrů, čokolády a dalších všemožných aromat sice pomáhá k lepším prodejům, ale našemu zdraví příliš neprospívá.

Pokud bychom chtěli vybrat zdravější variantu, preferovat bychom měli jednoznačně sypané směsi, které jsou méně kalorické. Zapékané bývají připravované většinou na palmovém oleji, plné přidaného cukru a glukózového sirupu. Výsledkem je, že jejich kalorická hodnota je často až o čtvrtinu vyšší než u sypaného müsli, v případě tuků (i nasycených) je porovnání až o polovinu vyšší v neprospěch zapékaných.

Müsli je obecně poměrně kalorická potravina, což však neznamená špatná! Důležité je vždy konkrétní složení. Totiž podstatné je, z čeho kalorie přijímáme. Rozhodně je rozdíl např. mezi tukem z palmového oleje a třeba z ořechů. A takto je třeba hledět i na müsli. Porovnání je těžké vzhledem k tomu, že každá směs je tvořena z trochu jiných ingrediencí. Pokud sáhnete po směsi s ořechy, na etiketě nalezněte vyšší podíl tuků, ale třeba i bílkovin. A tedy i více kalorií. Naopak trochu více sacharidů čekejte od směsí s větším podílem ovoce.

Trocha čísel

Pro ty, kteří se rádi prodírají nutričními hodnotami, lze jako výchozí hodnotu brát samotné vločky. Ze 100g ovesných dostaneme cca 1480 kJ (cca 350 kcal) energie, pšeničné jsou trochu méně nutričně výživné. Sypané müsli se skládají většinou z 60 - 70 % vloček, zbytek bývá převážně směs ovoce a ořechů. Jejich energetická hodnota se většinou pohybuje kolem 1550 kJ (360 kcal) ve 100 g. Pro představu, muž vážící zhruba 75 kg tedy spálí sto gramovou porci zhruba po 45 minutách běhu po rovině rychlostí kolem 9 km/hod. Já čísla příliš neřeším. Pokud bych ale měl, u müsli bych se zaměřil více na nasycené tuky (bral bych výrobky s hodnotou do 3g / 100g) a pozor bych si dával na cukry - zde bych se vyhýbal výrobkům s hodnotami nad cca 25g / 100g.

Není pochyb o tom, že se müsli řadí mezi zdravé potraviny. Je však nutné dát si pozor na některé jeho varianty. Vzhledem k trochu vyšším kalorickým hodnotám je müsli ideální jako snídaně, např. zapékané směsi k večeři určitě vhodné nejsou. A jaké tedy jsou ty nejvhodnější směsi? Jednoznačně bych řekl, že ty, které si sám doma připravím z ingrediencí, které mi nejvíce vyhovují.

Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...
Lukáš Nevyjel vaří českou kuchyni. Rozhodně ale ne v podobě svíčkové s knedlíkem. V jeho pokrmech najdete častěji chuť nebo emoci, kterou možná dobře znáte z dětství. Používá totiž výhradně české...
Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...