Nejčtenější články roku 2023 aneb co vás z gastra letos nejvíce zajímalo

Nejčtenější články roku 2023 aneb co vás z gastra letos nejvíce zajímalo

Redakce Redakce foto: VisitChef.com

Michelin Guide v Česku, streetfoodová kuchařka nebo nově otevřené restaurace. Zde jsou nejčtenější gastronomické články roku 2023.

Jedno je jisté, gastronomií žijeme nejenom my, ale také vy. Letošní gastronomický rok byl plný nejenom očekávání, ale i kontroverzí, názorů, ovšem i rozmanitých chutí a nedotažených vizí. VisitChef byl u toho a vy s námi také. Přinášíme vám postupně dva žebříčky nejčtenějších článků letošního roku. První z nich je zaměřený na restaurační provozy, ten druhý, který vydáme vzápětí, je neméně důležitý, vypovídá totiž především o nápojovém segmentu. Zde je první z nich.

TOP 10 článků o jídle a restauracích

420 12 2023 visitechef cover

1. Kašpárek s Komínkem stihli závěr roku. 420 je restaurace, kterou musíte zažít alespoň jednou

Jeden z nejočekávanějších gastronomických počinů letošního roku, 420 restaurant, oficiálně otevírá 15. prosince. Redakce VisitChef měla možnost navštívit podnik ještě před otevřením a ochutnat jídla, která šéfkuchař Marek Komínek a spolumajitel Radek Kašpárek, šéf michelinské restaurace. 

kachna vyton galerie 4

2. A není to kachna? Je se skutečně na co těšit, když navštívíte Hostinec na Výtoni?

Zdá se to možná dost jednoduché, ale posunout obyčejné hospodské jídlo na vyšší úroveň může přinést pár komplikací navíc. Jakubovi Hirschovi se je ale povedlo téměř všechny překonat. Dnes - podle svých slov - nabízí v Hostinci na Výtoni nejlepší grilovanou kachnu. A to není vše.

entree slider cover 1

3. Přemek Forejt uvil Kytici. Takto vypadalo menu v Entrée Restaurantu, které se bude měnit každý měsíc

Květ, Květina, Kytice – tři verze variací na Erbenovu známou sbírku básní převedli z knížky na talíř kuchaři z olomoucké restaurace Entrée v čele se šéfkuchařem Přemkem Forejtem. Vyplatí se stále jezdit do Olomouce za gastronomií?

970 210 chceme michelin cover

4. Proč se mýlí Petr Honzejk ve věci Michelin v Česku aneb smažák si vzít nedáme

V pondělních Hospodářských novinách vyšla glosa Petra Honzejka ohledně podpisové akce Chceme Michelin v Česku. Zde je několik bodů vysvětlujících, proč se autor plete.

papilio 1

5. Po roce od otevření se Papilio začalo totálně vymykat českému gastru

Návštěva restaurace Papilio ve Vysokém Újezdě je spíše větší než malý gurmánský svátek. Je potřeba se na něj připravit a přitom myslet na to, že vstupujete přímo do kuchyně špičkového českého fine diningu. Proč? Jedná se totiž zřejmě o aktuálně nejlepší restauraci v republice.

 dsf3290

6. Sold out! Nová kuchařka brněnského streetfoodu Būcheck může nastavit nový level podobných knížek


„Víš, kde najdeš nejvíce špičkových nebo michelinských kuchařů na jednom místě?“ ptá se mě Peter Szamuhel, tedy polovina streetfoodového brandu Būcheck, jen co se objevím mezi dveřmi nejmenovaného brněnské lokálu, kde máme domluvený společný oběd. „Přece v McDonald´s! Chodíme se tam najíst proto, že je to přesný opak toho, co děláme normálně ve svých kuchyních.“

970 210 chceme michelin cover

7. Chceme Michelin v Česku, žádá veřejnost a píše dopis vládě. „Patříme do západní Evropy,“ říká Knedla. „Je to bez diskuze“, souhlasí Pohlreich

Hlas veřejnosti v těchto dnech přerostl do otevřeného dopisu, který směřují vládě nejenom špičkoví kuchaři, ale i veřejnost, které česká gastronomie není lhostejná. Celé znění dopisu najdete v článku.

alcron 03 2023 99 cover

8. V Alcronu se opět vaří! Slavná restaurace vstává z popela

Jde o úplně jiný styl, než jaký tu před lety předváděli Pavel Býček nebo Roman Paulus. Ale to neznamená, že je to špatně.

alma 1

9. Alma Prague

Pod tíhou všeobecného nadšení, že se v Praze otevřelo konečně nové "Króčko", jsme neodolali a podlehli tlaku marketingu, který má tato zavedená gastronomická skupina dotažený k dokonalosti. S odvoláním na kvalitu ostatních bister jsme měli oprávněná očekávání, a proto by se nemělo stát, že marketing uteče před výkony v kuchyni o jedno filmové okénko.

bachur new.1280x720c

10. Antonio Bachour: Podle mé knihy si můžete otevřít cukrárnu a budete mít v zásobě recepty na pět let

„Je to nejlepší cukrářská kniha, která za posledních několik let vyšla,“ říká v rozhovoru o své poslední knize šéfcukrářský mistr a jeden z nejlepších cukrářů světa Antonio Bachour.

Již brzy osmdesátiletý béčkový herec Danny Trejo expanduje se svými populárními restauracemi do Evropy, první se usadila na Portobello Road v Londýně.
Diskuze o postavení žen v gastronomii se dá vyřešit snadno – začněme tím, že ji nebudou řídit muži.
Vedení české části světově nejproslulejší barmanské soutěže světa, World Class, odtajnilo jména dvanácti barmanů postupujících do finále. Jeden z nich by měl, jakožto vítěz českého kola,...
Šéfkuchař restaurace, která se nachází v krásném tatranském Hotelu Lomnica, Patrik Pokrývka sbíral zkušenosti ve světoznámých severských podnicích, jakými jsou Noma či Maemo. Dnes je uplatňuje se...
Spojit nespojitelné. Hlavní myšlenkou čerstvě otevřené restaurace v nejdražší office budově v Praze je fúze. Na 320 místech pro hosty restaurace Fuze nabízí obrovskou škálu možností, prožitků a chutí.
K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů...
Znalcům je japonská whisky dobře známá a jména jako Nikka, Suntory nebo Chichibu byste v jejich slovníku našli bez problémů. Méně známý už je ale fascinující příběh o tom, jak se whisky dostala do...
Lukáš Nevyjel vaří českou kuchyni. Rozhodně ale ne v podobě svíčkové s knedlíkem. V jeho pokrmech najdete častěji chuť nebo emoci, kterou možná dobře znáte z dětství. Používá totiž výhradně české...
Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...