Vítejte ve vlastním dětství! OMY Bar v Yaltě zažil neopakovatelný pop-up

Vítejte ve vlastním dětství! OMY Bar v Yaltě zažil neopakovatelný pop-up

Redakce Redakce foto: Archiv redakce

Tvaroh míchal Žufánka, dalo by se ve zkratce říct. Nebyla by to ale celá pravda. Pavel Tvaroh sice přetvořil selekci lihovin od Martina Žufánka do svých unikátních koktejlů, ale navíc mu sekundoval skvělý Marek Šáda. A ta atmosféra... Neopakovatelná.

Je skvělé zažít OMY Bar, interiérem jeden z nejkrásnějších barů v Praze, v jeho počátcích. Vše je téměř nedotčené, barevné, vyzdobené uměním… Poblíž sedí Martin Žufánek a pár přátel z Eccentric Clubu, za barem stojí slavný Pavel Tvaroh, zadumaný jako vždy. Přesným opakem je jeho pravá ruka, asistentka Klára Trčková s úsměvy od ucha k uchu a možná ještě dál.

Pavel Tvaroh a Martin Žufánek v jednom koktejlu

Kdo zná Tvarohovu práci, ví, že zajít k němu na drink není jenom tak. Koktejl znamená gumového medvídka, kapku rosy, bonbón, který spolknete i s celofánem, koktejl může klidně znamenat i nanuka. To vše a mnohem víc je Pavel Tvaroh a jeho molekulární mixologie, jak ji předvedl i v OMY Baru na unikátním pop-upu. Nováčky ohromí, dokáže je přibít k židli. Ty, co už jeho práci znají, dostane pokaždé stoprocentně dotaženými chutěmi, perfektním zpracováním ingrediencí i servisem.

Nezapomínejme ani na jeho ironicko-sarkastické komentáře. Pokud má Pavel náladu, tento typ humoru je mu vlastní a v poker face stylu zaručeně pobaví publikum. Přesně tak tomu bylo na pop-upu Oh My Yarmark. Jak jinak byste takovou akci na Václaváku taky nazvali? Tvaroh komentoval Žufánkovy lihoviny vtipně a bravurně. Tedy ve stejném stylu, v jakém z nich postupně připravil a servíroval drinky pro hosty. Těch bylo vždy maximálně kolem deseti, aby byl zachován komfort osobního servisu. Osm drinků mělo bázi v klasických alkoholech Žufánkovy produkce. Postupně hosté skrze Tvarohovy kreace přechutnali Meruňkovicu, místní Gyyn (připravený Martinem Žufánkem přímo pro podnik na Václavském náměstí), Kontušovku, námi hodně oblíbený Absinthe St. Antoine, Rubus Idaeus - tedy Bodamskou malinu, Ořechovku, Brandy a Hruškovicu.

Pendreková nudle a nanuk „to go“

V podstatě všechno běžně dostupné věci, což je potřeba podotknout právě proto, že má lihovarník v portfoliu i limitky a jinak už běžně nedosažitelné zboží. To pop-up nenabídnul, akcent kladl na to, co lze „normálně“ pít, a také na práci Pavla Tvaroha. I když u něj o pití v pravém slova smyslu moc nejde. Skutečně došlo na gumového medvídka, jehož bází byla zmíněná Meruňkovica, místo Kontušovky jste ze sklenice vytahovali pendrekové nudle, což mnohé vrátilo do časů dětství. Hruškovicu zaklel Tvaroh do nanuku, jakoby tím chtěl říct – konec, běžte, už můžete jít.

Zmíněných osm koktejlů proložil čtyřmi pokrmy ze své kuchyně místní skvělý šéfkuchař Marek Šáda, který vlastně po celou dobu pobíhal mezi lidmi a bavil hosty jiným stylem vtipu než Pavel Tvaroh. Atmosféra gradovala, večer koktejlů, jídla a rozsvícených barevných světel, dopadajících na okolní malby obrazů, dostával lepší a lepší šťávu.

Mimochodem, je tu ještě někdo, kdo vás okouzlí vtipem a třeba si s vámi udělá selfie? Samozřejmě, místní energický a vždy správně vyladěný spolumajitel Honza Šimice. Právě z něj se postupně stává výrazná osobnost Václavského náměstí.

Především pro ty, kteří se ještě do Yalty nedostali, Šáda připravil selekci toho nejvýraznějšího ve formě barfoodu. Tatarák, Smažák, co není smažák, hodně vytuněná koprovka a Pražský koláč jako pozdrav z dílny tamní šéfcukrářky Fany Šádové (psali jsme o ní i její práci ZDE), dost dobře ilustrují, o co v Yalta Craft Bistru jde – nabídnout jiný zážitek, neotřelý pohled na českou gastronomii, pobavit, přitom ale neustoupit od myšlenky dát hostům to nejlepší. A to přímo na Václaváku, což bylo dlouhou dobu spíše kontrastním prostředím pro kvalitní suroviny, které Marek Šáda využívá ve své kuchyni.

Oh My Yarmark měl za svým názvem letopočet 2021, samozřejmě tím nabádá k myšlence kontinuity. Šimice na to jde správně – zviditelnit podnik a přitáhnout hosty jednorázovými akcemi, pop-upy osobností a překvapivými produkty – smažák, koprovka… prostě „rakety“, jak by sám řekl. Pokud nemáte jiný marketingový nástroj typu kuchaře z MasterChef, je to v postpandemickém období dobrá cesta, jak hosty masírovat. Navzdory tomu, že jsou Tvarohovy koktejly bezkonkurenční, lze říct, že nejsilnějším mixem těchto večerů byla kombinace Žufánek-Tvaroh-Šáda-Šimice. A takový drink ochutnat rozhodně chcete alespoň jednou v životě.

Od doby, co Petr Kunc nastoupil jako šéfkuchař do restaurace Salabka, je zřejmé, že nemá v úmyslu zůstat v gastronomickém mainstreamu a že bude Salabku po všech stránkách posouvat dál a nahoru. A...
Jedna z nejlepších slovenských restaurací s adresou přímo v srdci velehor twistuje tradiční místní suroviny do jídel evropské úrovně. Podnik Franz Josef a jeho degustační menu jsou rozhodně důvodem...
Pod vedením stále výraznějšího šéfkuchaře Jana Knedly se finediningový koncept ve Vysokém Újezdu dostal velmi rychle mezi české gastronomické stálice. V komorním prostředí tu servírují pokrmy, které...
Před sedmi lety opustil dobře placené manažerské místo a odešel k „cirkusu”. Jeho celoživotní koníček, který se motal kolem motorek, aut a veteránů, ho dovedl až k inzerátu na americký karavan...
Jak se špičkový pražský podnik připravil na inspektory prestižního průvodce a co prozradilo zbrusu nové jarní degustační menu?
Deset minut před jedenáctou vchází do malého vegetariánského bistra Falafelo v centru Brna první nedočkavý zákazník. Slavo už má upečený pita chléb, rychle usmaží porci cizrnových kuliček a ještě...
V Česku odstartoval jubilejní 10. ročník celosvětově nejrespektovanější barmanské soutěže World Class. K postupu do finále mají pomoct koktejly na bázi nejprodávanější tequily v Mexiku.
„Když k nám přijíždějí vařit francouzští kuchaři, vždycky jim ve dveřích ztvrdne úsměv. A to jim posílám fotky i videa,” popisuje usměvavá Jitka Sauvage začátek léta v Divokým Bistru v kempu u...
„Na účtu zbylo 185 korun a auto mělo dojezd 25 kilometrů,“ usmívá se Lukáš Vašek, když vzpomíná na otvírací den. Ten se odehrál před několika málo dny, přesně 14. února. Oh Deer Bakery, populární...